Jak zaliczyć miesiące!!!
-
Sabina
Jak zaliczyć miesiące!!!
Mamy 3 dzieci w tym niepełnosprawne. Jesteśmy od kilku lat po rozwodzie. Dzieci mieszkają u mnie, ale są zameldowane u męża. Oboje nie założyliśmy nowych związków. Mąż ma duże dochody, a co za tym idzie wysoki podatek, ma więc możliwość odliczenia ulgi prorodzinnej i na samochód. Ja mam niskie dochody, po odliczeniu wydatków na leki, ulgi prorodzinnej zostało mi 42,17 zł. Jak to rozliczyć w miesiącach? Komu ile miesięcy zaznaczyć? Bo np. leki na dziecko niepełnosprawne (duża kwota) kupowałam ja w ciągu całego roku, czy mogę zaznaczyć tylko 1 miesiąc, albo 1 dziecko? Dodam, że mąż pieniądze z ulgi zawsze nam oddaje.
Re: Jak zaliczyć miesiące!!!
zgodnie z prawem niewiele tu można.
A doradzac na forum cos niezgodnego - nie uchodzi
A doradzac na forum cos niezgodnego - nie uchodzi
-
Sabina
Wiem, dzwoniłam do US. a szkoda. Wielkie dzięki, widzę, że umiecie dzielić się swoja wiedzą. To dzisiaj coraz rzadsze.
-
wandamariaSz
Ustawa mówi, że odliczyć może w całości jedno z rodziców, lub podzielić się miesiącami w/g wskazanych kwot. W pani przypadku, gdy nie ma pani z czego odliczyć ulgi, a ojciec dzieci pieniążki z ulgi oddaje dzieciom, to powinien wziąć na siebie całą ulgę prorodzinną. W ciągu roku oboje sprawujecie opiekę rodzicielską. Najważniejsze żeby nie dublować ulgi. Tak ja rozumie przepisy o uldze.
tu przystępnie opisane http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/index.php
Jest rozdział " rozwód i separacja"
Jest rozdział " rozwód i separacja"
-
skrzypekps
poprostu dziecko mieszkało 11 a nawet 12 miesiecy u ojca a ty kupowałaś leki, nic w tym nie legalnego a że nie jesteście małżeństwem żaden problem...
"Dzieci mieszkają u mnie"