Witam
Rozliczam PIT 36. Czy mogę odliczyć: internet, telefon kom, bilet miesięczny. Jeżeli tak, to czy są na to jakieś limity?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
PIT 36
Re: PIT 36
Internet - limit 760zł/osobę nie więcej niż się wydało. Potrzebne faktury VAT i dowody zapłaty na osobę która dokonuje odliczenia.
Telefon komórkowy - z jakiego tytułu ? użytkowanie internetu przez sieć GSM ? Zdania urzędów podzielone
Bilety - koszt biletów można wziąć jako koszty uzyskania przychodu jeśli koszt biletu jest wyższy niż standardowe koszty uzyskania przychodu przy zakładzie pracy poza miejscem zamieszkania.
Telefon komórkowy - z jakiego tytułu ? użytkowanie internetu przez sieć GSM ? Zdania urzędów podzielone
Bilety - koszt biletów można wziąć jako koszty uzyskania przychodu jeśli koszt biletu jest wyższy niż standardowe koszty uzyskania przychodu przy zakładzie pracy poza miejscem zamieszkania.
-
Gość
OK - wielkie dzięki
Z internetem wszystko jasne - koszty faktycznie poniesione, nie więcej jak 760 zł.
Tel komórkowy nie ma nic wspólnego z internetem ani siecią GSM. Mam zarejestrowany na firmę (firma jednoosobowa - nauka jęz. obcych).
Odnośnie biletów miesięcznych, to nie wiem, czy dobrze rozumiem, ze "puszcza się w koszty"w wysokości faktycznie poniesionej.
Czy tylko to, co powyżej 1335 zł (koszty uzyskania przychodu).
Z internetem wszystko jasne - koszty faktycznie poniesione, nie więcej jak 760 zł.
Tel komórkowy nie ma nic wspólnego z internetem ani siecią GSM. Mam zarejestrowany na firmę (firma jednoosobowa - nauka jęz. obcych).
Odnośnie biletów miesięcznych, to nie wiem, czy dobrze rozumiem, ze "puszcza się w koszty"w wysokości faktycznie poniesionej.
Czy tylko to, co powyżej 1335 zł (koszty uzyskania przychodu).
"Tel komórkowy nie ma nic wspólnego z internetem ani siecią GSM. Mam zarejestrowany na firmę (firma jednoosobowa - nauka jęz. obcych).
Czy tylko to, co powyżej 1335 zł (koszty uzyskania przychodu)."
Koszty uzyskania z art.22.2 dotyczą PRACOWNIKÓW a nie osoby prowadzącej dg.
Wszelkie koszty uzyskania przychodu dotyczące działalności gospodarczej, powinny znaleźć się w kpir (rozumiem, że taką prowadzisz, skoro rozliczasz się na PIT 36).
Eddi, kto Ci prowadzi księgowość?
Nie mów, że sam to robisz.
Bez znajomości przepisów narobisz sobie bałaganu.
Czy tylko to, co powyżej 1335 zł (koszty uzyskania przychodu)."
Koszty uzyskania z art.22.2 dotyczą PRACOWNIKÓW a nie osoby prowadzącej dg.
Wszelkie koszty uzyskania przychodu dotyczące działalności gospodarczej, powinny znaleźć się w kpir (rozumiem, że taką prowadzisz, skoro rozliczasz się na PIT 36).
Eddi, kto Ci prowadzi księgowość?
Nie mów, że sam to robisz.
Bez znajomości przepisów narobisz sobie bałaganu.