ulga prorodzinna

Bartek

Re: ulga prorodzinna

Post autor: Bartek »

Nie wiem,ale na przykład w regulaminie studiów na politechnice łódzkiej jest taki zapis :

"Student jest zobowiązany posiadać legitymację studencką podczas składania egzaminu dyplomowego. Po złożeniu egzaminu dyplomowego student zwraca legitymacje studencką."

I z tego co wiem pozostałe uczelnie mają podobny zapis.

Dlatego w przypadku studentów nie ma problemu z określeniem do kiedy jest studentem - dzień obrony = dzień przestania bycia studentem :)

Magdalenka

Post autor: Magdalenka »

Bartek napisał(a) :
> Powiem tak :
>
> 1. Rozporządzenie przytoczone przeze mnie na początku i logika nakazuje
> odliczyć za 4 m-ce no bo od końca kwietnia syn się już nie uczył a do
> matury można podejść np za rok,
> 2. Ustawa o której mówi marbar i KIP mówią o tym,że uczniem bez względu na
> klasę jest się do końca sierpnia,
> 3. Us'y moim zdaniem same nie wiedzą jak interpretować te przepisy
> dotyczące dzielenia ulgi na m-ce.

Tylko, że US tez mogą mieć racje, bo... jak tak poczytałam inf. na tym forum i skonfrontowąłam je z inf. uzyskanymi w moim US, to okazuje się, że tu chyba wchodzi w grę jeszcze jeden składnik ustawy, otóż: dziecko było na utrzymaniu rodziców (mieszkało z nimi, nie uzyskiwało dochodów i mimo, że nie kontynuowało nauki to zwrot podatku sie nalezy)
Opisze swoją sytuację:
obrona lic. studia dzienne - połowa czerwca 2009 r.
kontynuacja nauki ale na studiach zaocznych - październik 2009 r.
podjęcie stażu z UP - październik 2009 r.
wg Pani z US - moi rodzice mogą sobie za mnie odliczyć aż 9 m-cy! ( do września włącznie)
dochody uzyskane ze stypendium stażowego nie przekraczają dochodów wolnych od podatku dochodowego, która wynosi ok 3 tys. zł
Tylko teraz pytanie... Gdzie się upewnić, że to PRAWDA?????
pozdrawiam

Bartek

Magdalenka napisał(a) :
> Opisze swoją sytuację:
> obrona lic. studia dzienne - połowa czerwca 2009 r.
> kontynuacja nauki ale na studiach zaocznych - październik 2009 r.
> podjęcie stażu z UP - październik 2009 r.
> wg Pani z US - moi rodzice mogą sobie za mnie odliczyć aż 9 m-cy! ( do września
> włącznie)

A dlaczego tylko 9 ? Jeżeli studiowałaś do czerwca i od października do grudnia to można za 12. Przecież w lipcu,sierpniu i wrześniu nie można studiować bo są "wakacje". Od października kontynuowałaś naukę więc ulga za cały rok (chyba,że w między czasie skończyłaś 25 lat to tylko do m-ca ukończenia 25 lat). Tryb studiów nie ma znaczenia.

Magdalenka

Bartek napisał(a) :

> A dlaczego tylko 9 ? Jeżeli studiowałaś do czerwca i od października do grudnia to
> można za 12. Przecież w lipcu,sierpniu i wrześniu nie można studiować bo są
> "wakacje". Od października kontynuowałaś naukę więc ulga za cały rok
> (chyba,że w między czasie skończyłaś 25 lat to tylko do m-ca ukończenia 25 lat). Tryb
> studiów nie ma znaczenia.

Za 9 m-cy a nie za 12, ponieważ jak pisałam od października podjęłam również staż, który chyba zalicza się do pracy, bo dostaje się za niego wynagrodzenia. Rozumuje to tak, że nalezy się ulga prorodzinna do chwili podjęcia pracy (stażu).
Chyba, że masz jakieś inne inf.? Mi tak przekazano w moim US. Ale jakoś nie jestem tego do końca pewna...
Pozdrawiam:)

Bartek

Nie ma zakazu jednoczesnego studiowania i pracy (według Pani w US żeby móc odliczyć za 12 musiałabyś pracować tylko w wakacje czy jak ? ). Jeżeli studiowałaś cały rok z przymusową przerwą na wakacje,a dochód nie przekroczył 3091zł to rodzice mają prawo do ulgi za cały rok.

Gość

Post autor: Gość »

Bartek napisał(a) :
> Nie ma zakazu jednoczesnego studiowania i pracy (według Pani w US żeby móc
> odliczyć za 12 musiałabyś pracować tylko w wakacje czy jak ? ). Jeżeli
> studiowałaś cały rok z przymusową przerwą na wakacje,a dochód nie
> przekroczył 3091zł to rodzice mają prawo do ulgi za cały rok.

No tak, tylko ja nie wiem, czy podjęcie przeze mnie stażu nie jest traktowane jak podjęcie pracy a co za tym idzie, za te miesiące kiedy pracowałam, moim rodzicom nie przysługuje ulga, bo skoro mialam dochody to w świetle US byłam na swoim utrzymaniu....?;/
skomplikowane to wszystko...
Spróbuje jeszcze zasięgnąc opinii u znajomego w biurze rachunkowym, jak się coś dowiem to napisze;)
dzięki za pomoc;)

Ps. jeszcze jedno pytanie... czy do tej kwoty dochodu (3091zł) wliczaja sie stypendia? Bo w sumie od tego sie nie płaci podatku nie dostaje PIT'u...

Bartek

Do limitu nie wliczają się dochody zwolnione z podatku czyli np stypendia.

Nie jest istotne to czy równolegle pracowałaś czy nie. Limit dochodu wymyślono moim zdaniem właśnie po to,że do tej kwoty jeszcze jesteś na utrzymaniu rodziców :)

Ulgi nie pozbawia fakt podjęcia pracy tylko fakt podjęcia pracy z której dochód przekroczył 3091zł. I jeśli przekroczył to rodzice tracą całkowicie prawo do ulgi,a nie tylko od m-ca zatrudnienia na "super płatnym stanowisku".

Spokojnie mogą odliczać za cały rok !

Magdalenka

Już wszystko wiem... jeśli chodzi o moja sytuacje, otóż...

Rodzice mogą odliczyć sobie ulgę za 9 miesięcy tj. od stycznia do czerwca (6 m-cy) i od października do grudnia (3 m-ce). Za wakacje nie przysługuje, bo nie miałam wtedy statutu studenta. Natomiast przysługuje za te 3 m-ce, kiedy studiowałam zaocznie i byłam na stażu, ponieważ dochody nie przekroczyły 3 tys. Osobiście rozmawiałam z Panią w US.

Jedyne co moge tu doradzić, to aby w indywidualnych sytuacjach każdy zapytał się dokładnie w SWOIM US, ponieważ dowiedziałam się, że pewne uregulowania prawne mogą się nieznacznie różnić w poszczególnych US, gdyż każdy Urząd Skarbowy obowiązują przede wszystkim zarządzenia ich Naczelnika. Stąd mogą wynikac różnice w poszczególnych miastach.

Pozdrawiam

marbar

Post autor: marbar »

"Jedyne co moge tu doradzić, to aby w indywidualnych sytuacjach każdy zapytał się dokładnie w SWOIM US, ponieważ dowiedziałam się, że pewne uregulowania prawne mogą się nieznacznie różnić w poszczególnych US, gdyż każdy Urząd Skarbowy obowiązują przede wszystkim zarządzenia ich Naczelnika"

pomimo jednolitych ustaw dla wszystkich USów w kraju.
Nic nowego.

Dopowiem Ci tylko, że to co usłyszysz przez telefon, niekoniecznie sprawdzi się w zderzeniu z kontrolą.
Rozumiesz.
Słowo pisane ma większą moc
:)
Życzę nam wszystkim zdrowia psychicznego z naszymi "czytelnymi" przepisami

Bartek

Jak to się nie ma ? Ma się. Legitymacja studencka jest ważna do 31 marca i 31 października - jeżeli są 2 pieczątki to status się miało cały rok w tym w wakacje. No chyba,że w czerwcu broniłaś pracę to wtedy owszem status się ma do dnia obrony. No tak pisałaś,że w czerwcu się broniłaś - dopiero teraz doczytałem :( To fakt w takim razie ulga 9 m-cy (styczeń-czerwiec i październik-grudzień)

Zablokowany