Ciekawi mnie dlaczego należy podawać kwotę przychodu za 2009 r.(podstawa prawna lub inny powód) wysyłając elektronicznie.
Nie pamiętam dobrze, ale wysyłając elektronicznie PIT-36 w ub. roku chyba nie podawałem kwoty za 2008 r.Dodatkowo teraz jeśli wysłałem PIT-36 testowo z pustym polem kwoty, to system wszystko przyjął.
Bardzo proszę o wyjaśnienie wątpliwości.
Dlaczego należy podawać kwotę przychodu za 2009 r.?
Re: Dlaczego należy podawać kwotę przychodu za 2009 r.?
Kwota przychodu stanowi jedynie formę autoryzacji przy rozliczaniu przez Internet, a jeśli chodzi o podstawę prawną - nie jest mi znana i nie wiem, czy w ogóle takowa jest.
Musiałeś w tamtym roku podawać bo od początku wysyłki bez podpisu kwalifikowanego tak trzeba było robić :) Po prostu ta kwota robi za Twój podpis (ustawodawca doszedł do wniosku,że trudno ja znaleźć "w śmietniku" więc gwarantuje pewność że osoba wysyłająca jesteś Ty,a nie sąsiad). System testowy nie sprawdza kwoty i przyjmuje "jak leci".
Co do podstawy prawnej :
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2010 r. w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone (opublikowane w Dz. U. z dnia 31 grudnia 2010 r. Nr 259, poz. 1769)
tekst :
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2010259176901.pdf (dokładniej strona 8 tegoż dokumentu)
Co do podstawy prawnej :
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 grudnia 2010 r. w sprawie sposobu przesyłania deklaracji i podań oraz rodzajów podpisu elektronicznego, którymi powinny być opatrzone (opublikowane w Dz. U. z dnia 31 grudnia 2010 r. Nr 259, poz. 1769)
tekst :
http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2010259176901.pdf (dokładniej strona 8 tegoż dokumentu)
Wielkie dzięki za wyjaśnienia :-))
Zapomniałem dodać, że w zeszłym roku,jak i teraz składam zeznanie z użyciem bezpiecznego podpisu elektronicznego weryfikowanego za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.Czy w takim przypadku także należy podawać kwotę przychodu za 2009 r.?
Zapomniałem dodać, że w zeszłym roku,jak i teraz składam zeznanie z użyciem bezpiecznego podpisu elektronicznego weryfikowanego za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu.Czy w takim przypadku także należy podawać kwotę przychodu za 2009 r.?
Nie,wówczas kwotę przychodu zastępuje certyfikowany podpis.