Problem z pit 8s i własciwe rozliczenie
Re: Problem z pit 8s i własciwe rozliczenie
wypełniłem pit 36 i mam jeszcze jedna wątpliwość otóż kwota 380zł ie podlegała opodatkowaniu ale wpisując ta kwotę z której powinien się rozliczyć czyli te 80 zl kwota podatku do zapłacenia wyszła 0 zł czy to jest prawidłowo?, kwotę 80 zł wpisałem w inne źródła, czy aby nie jest tak ze od tych 80 zł powinienem odprowadzić podatek w tym wypadku to chyba 15zł? i gdzie mam podpisać siebie zamiast syna jako podatnik?
Ale przy liczeniu podatku uwzględnia się kwotę wolną czyli (80*0,18) - 556,02 = liczba ujemna więc podatek = 0 Podpisujesz w miejscu na podpis podatnika.
Czech napisał(a) :
> PIt-36 tylko dla dziecka
> Blok D, wiersz 8 - inne źródła
> poz.79 - 80
> poz.80 - 0
> poz.81 - 80
> poz.82 - 0
> poz.83- 14
> resztę program wyliczy
> Dzwoniłem jeszcze do swojego US - pani kazała to zrobić na PIT-37 ???
> Może ktoś się jeszcze wypowie czy PIT-37 czy PIT-36 ??
Czechu skąd wytrzasnąłeś te 14 zł zaliczki do pola 83???
> PIt-36 tylko dla dziecka
> Blok D, wiersz 8 - inne źródła
> poz.79 - 80
> poz.80 - 0
> poz.81 - 80
> poz.82 - 0
> poz.83- 14
> resztę program wyliczy
> Dzwoniłem jeszcze do swojego US - pani kazała to zrobić na PIT-37 ???
> Może ktoś się jeszcze wypowie czy PIT-37 czy PIT-36 ??
Czechu skąd wytrzasnąłeś te 14 zł zaliczki do pola 83???
nie wiem ? ;-), jakoś tak się zasugerowałem - jeżeli nie był potracony podatek to poz. 83 =0
A tak w ogóle to Płatnik stypendium - np.: Szkoła - jest zobowiązany do potrącania zaliczek powyżej limitu - chyba ,że student złoży oświadczeni PIT-2c -(analogicznie jak pracownik PIT2) , że nie otrzymuje innych przychodów i wtedy można mu odliczyć kwotę wolną i wtedy na pIT 8s nawet jeżeli przekroczy limit 380 - to podatku sie nie potrąca..
Więc -skoro jednak jest obowiązek pobierania zaliczek w ciągu roku to może jednak PIT-37 ?....
Więc może nie popełniłem błędu ?
A tak w ogóle to Płatnik stypendium - np.: Szkoła - jest zobowiązany do potrącania zaliczek powyżej limitu - chyba ,że student złoży oświadczeni PIT-2c -(analogicznie jak pracownik PIT2) , że nie otrzymuje innych przychodów i wtedy można mu odliczyć kwotę wolną i wtedy na pIT 8s nawet jeżeli przekroczy limit 380 - to podatku sie nie potrąca..
Więc -skoro jednak jest obowiązek pobierania zaliczek w ciągu roku to może jednak PIT-37 ?....
Więc może nie popełniłem błędu ?
IMHO nikt się nie może doczepić rozliczenia na 36 dlatego,że na 36 (nawet jak by był zaliczka) możemy rozliczać wszystko co na 37 + dodatkowo parę innych źródeł, więc jak podatnik lubi bardziej rozbudowany formularz to żaden urzędas nie ma prawa się doczepić gdyż podatnik tylko sobie narobił kłopotu,a nie urzędasowi.Zeznanie jest wypełnione zgodnie z broszurką (obie czy to do 36 czy 37 "zezwalają" wpisać w "inne źródła" stypendia) :)
Powinien być PIT-37, wiersz "inne źródła".
Stypendium należy do przychodów objętych obowiązkiem potrącania zaliczki przez płatnika na podstawie art. 35 updof.
Stypendium należy do przychodów objętych obowiązkiem potrącania zaliczki przez płatnika na podstawie art. 35 updof.
Gard, a jak nie odprowadził to donosik ? :D
Jak nie odprowadził to problem między płatnikiem a US - podatnikowi nic do tego.