składki na ubezpieczenie zdrowotne - odliczenie od podatku

bartekko

składki na ubezpieczenie zdrowotne - odliczenie od podatku

Post autor: bartekko »

Witam,
i proszę o poradę :). Żona pracuje na etat i dodatkowo prowadzi jednoosobową działalność gosp.. Dochód za rok 2010 z działalności wyniósł 528 zł. Rozliczamy się wspólnie na PIT-36. Mam problem z wypełnieniem sekcji I - a konkretnie poz 176 i 177 dotyczącej składek na ubezpieczenie zdrowotne. W moim przypadku sprawa jest jasna, bo przepisuję z PIT-11 składki zapłacone przez płatnika. Ale co w przypadku żony? Czy mam tam wpisać wyłącznie składki zapłacone przez jej pracodawcę i umieszczone w PIT-11 czy dodać również składki które oplacała za 3 miesiące w ramach prowadzonej działalności gospodarczej ?

z góry dziękuję za wyjasnienie.

gard

Re: składki na ubezpieczenie zdrowotne - odliczenie od podatku

Post autor: gard »

... pamiętając, że odliczalna od podatku jest kwota mniejsza niż suma przelewów do ZUS (zdrowotne prowadzącego działalność to 9% podstawy, a odliczalne jest 7,75% podstawy)

Gość

Post autor: Gość »

czyli jeśli w okresie za który były opłacane składki, podstawa wynosiła 2592,46, to do skladek zdrowotnych w PIT-36 w poz. 176 lub 177 wpisuję : kwota z PIT-11 od pracodawcy+ ilość miesięcy opłacanych * (7,75%*2592,46) - tak? Czy dobrze zrozumiałem?

Janusz M.

Post autor: Janusz M. »

z działalności gospodarczej w ubiegłym roku = 200,92 zł/m-c składki zdrowotnej do odpisu

bartekko

Miesięczną kwotę już znam. Ale czy rozumowanie jest słuszne? Czy w PIT-36 w poz. 176 lub 177 wpisuję : kwota z PIT-11 od pracodawcy+ ilość miesięcy opłacanych * 200,92? Czy dobrze zrozumiałem?

gard

Dokładnie tak.

Czy zrobisz wg pierwszego wzoru (czyli ilość miesięcy opłacanych * (7,75%*2592,46) + zdrowotne z PIT-11), czy wg drugiego (czyli ilość miesięcy opłacanych * 200,92 + zdrowotne z PIT-11) wynik powinien być ten sam - pod warunkiem, że w wariancie 1 wynik mnożenia (7,75%*2592,46) zaokrąglisz do 2 miejsc po przecinku.

I jeszcze jedna uwaga dot. pojęcia "ilość miesięcy opłacanych" - liczymy przelewy, które poszły w 2010 roku. Jeżeli składka za XII 2010 została opłacona w I 2011, to miejsce tego zdrowotnego jest w zeznaniu za rok (PIT-2011), nie w tym. Nie jest istotne jakiego miesiąca składka dotyczy, lecz KIEDY była opłacona - to moment zapłaty decyduje o prawie do odliczenia.

bartekko

bardzo dziękuję za wyczerpujące i pomocne odpowiedzi.

bartekko

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy aby na pewno mogę doliczyć do PIT-36 składki za ubezpieczenie zdrowotne opłacane w ramach prowadzonej działalności, jeśli dochód z działalności za 2010 rok wyniósł 557 zł, a więc nie przekroczył progu powodującego konieczność zapłacenia podatku. Czy na pewno jest tak, że jeśli nie był płacony podatek dochodowy od działalności gosp. to mam prawo do odliczenia skladek zdrowotnych z podatku pobranego przez płatnika z tytułu umowy o pracę?

gard

bartekko napisał(a) :
> Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie. Czy aby na pewno mogę doliczyć do
> PIT-36 składki za ubezpieczenie zdrowotne opłacane w ramach prowadzonej
> działalności, jeśli dochód z działalności za 2010 rok wyniósł 557 zł, a
> więc nie przekroczył progu powodującego konieczność zapłacenia podatku. Czy
> na pewno jest tak, że jeśli nie był płacony podatek dochodowy od
> działalności gosp. to mam prawo do odliczenia skladek zdrowotnych z podatku
> pobranego przez płatnika z tytułu umowy o pracę?

Tak.
Zakaz odliczania składek dotyczy składek związanych z dochodem zwolnionym. Dochód żony z dg nie jest dochodem zwolnionym.

Zablokowany