witam mam pytanie, czy jeśli pracuję poza miejscem zamieszkania i od pracodawcy otrzymałam pit 11 na którym koszty uzyskania przychodów wynoszą 1335,00 zł, to czy w rocznym zeznaniu mogę zwiekszyc je do kwoty 1668,72 zł jeżeli pracodawca z wypłatą wypłaca mi 50,00 zł za paliwo.
bardzo prosze o pomoc
koszty uzyskania przychodu
Re: koszty uzyskania przychodu
KUP wynoszą 1668 zł 72 gr (miesięcznie 139 zł 06 gr), w przypadku gdy miejsce stałego lub czasowego zamieszkania podatnika w roku podatkowym było położone poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy, a podatnik nie uzyskiwał dodatku za rozłąkę lub nie otrzymywał zwrotu kosztów dojazdu (z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu).
W Twoim wypadku chyba mamy do czynienia ze zwrotem kosztów dojazdu tylko pytanie czy zostały one zaliczone do przychodu czy nie. Jak zostały to IMHO możesz podnieść,ale jeżeli nie zostały to nie możesz. Musisz się od księgowej/wystawcy PIT11 dowiedzieć czy doliczyła te zwroty do przychodu czy nie.
W Twoim wypadku chyba mamy do czynienia ze zwrotem kosztów dojazdu tylko pytanie czy zostały one zaliczone do przychodu czy nie. Jak zostały to IMHO możesz podnieść,ale jeżeli nie zostały to nie możesz. Musisz się od księgowej/wystawcy PIT11 dowiedzieć czy doliczyła te zwroty do przychodu czy nie.