W 2009 roku miałam zerowy dochód, faktury na internet są na mnie. Chcę rozliczyć się wspólnie z małżonkiem. Pytanie moje jest następujące: czy mogę w PITO i PIT 37 wpisać siebie jako podatnika z odliczeniem ulgi na internet, bo wszędzie czytam, że z ulgi na internet może skorzystać osoba na którą są faktury, ale jak jest w moim przypadku, gdy opłaty za internet wynoszą ok 400 zł. faktury na mnie i brak dochodu, rozliczenie wspólnie z małżonkiem.
Zdaniem urzędów skarbowych, aby małżonkowie skorzystali z podwójnej ulgi internetowej, tzn. aby każdy z nich mógł od swojego dochodu odliczyć po 760 zł muszą oboje widnieć na fakturze za internet. Innego zdania są sądy administracyjne. Przykładowo WSA w Łodzi w wyroku z 19 sierpnia 2008 r. (sygn. akt I SA/Łd 127/08), wyjaśnił, że zamieszczenie na fakturze dokumentującej poniesienie wydatków internetowych, danych tylko jednego z małżonków nie pozbawia prawa do skorzystania z ulgi internetowej drugiego z nich w sytuacji, gdy oboje małżonkowie ponosili rzeczywiste koszty użytkowania sieci informatycznej. Jak jest w moim przypadku gdy wydatki nie przekraczają 760 zł i nie miałam żadnego dochodu w 2009r.
ulga na internet cd.
Re: ulga na internet cd.
Stanowisko US jest Tobie znane. Indywidualne wyrok NSA i WSA nie są zobowiązujące dla organów skarbowych.
Jeżeli dokonasz odliczenia i Twoje zeznanie będzie weryfikowane przez US to z dużym prawdopodobieństwem zostaniesz poproszony o złożenie korekty zeznania bez odliczenia wydatku na internet.
Jeżeli się z tym nie zgodzisz i nie złożysz korekty to cała dalsza procedura doprowadzi do tego, że swoje racje będziesz mógł udowadniać przed sądem.
Jeżeli dokonasz odliczenia i Twoje zeznanie będzie weryfikowane przez US to z dużym prawdopodobieństwem zostaniesz poproszony o złożenie korekty zeznania bez odliczenia wydatku na internet.
Jeżeli się z tym nie zgodzisz i nie złożysz korekty to cała dalsza procedura doprowadzi do tego, że swoje racje będziesz mógł udowadniać przed sądem.
-
gość
Dziękuję za odpowiedź :) Tzn. że nie mogę odliczyć ulgi na internet, skoro nie miałam dochodu, a faktury są na mnie? :(
Urząd skarbowy wychodzi z założenia,że jak ktoś nie miał dochodu to nie miał z czego opłacić faktur, a skoro nie miał jak opłacić, a odliczeniu podlegają opłacone no to nie ma czego odliczać.
-
gość
Raz jeszcze wielkie dzięki za info. Niepotrzebnie zawracałam głowę, bo i tak, po wypełnieniu PITa 37, wspólnie z małżonkiem, bez odliczenia ulgi na internet wyszła mi nadpłata, do zwrotu maksymalna kwota pobranej zaliczki na podatek:-) Nie będę sobie komplikować z tą ulgą na internet.
-
piotr'ek
Możesz też odliczyć Internet i zaskarżyć ewentualną decyzję skarbówki do sądu. Zapewne wygrasz po roku czy dwóch z prostego powodu - z mężem macie wspólnotę małżeńską i pod tą wspólnotę podpadają rachunki do zapłacenia - czy to za Internet, czy też za prąd.