ulga na dzieci

wiesia416

ulga na dzieci

Post autor: wiesia416 »

córka chodziła do szkoły do kwietnia 2009 ,od czerwca zaczęła pracować i osiągneła dochód 5535,00
czy nalezy mi sie ulga za nią za 2009 rok

Bartek

Re: ulga na dzieci

Post autor: Bartek »

Niestety nie,bo dochód przekroczył 3091zł :(

Gość

Post autor: Gość »

Ponieważ problem tu poruszony i mnie dotyczy, proszę uprzejmie o ustosunkowanie się do następujących wątpliwości:

1) córka p. Wiesi416 osiągnęła określony dochód, prawdopodobnie więc musi wypełnić deklarację PIT-37. A w takim wypadku pytanie brzmi: która z pozycji tej deklaracji powinna być miarodajna dla oceny uprawnień p. Wiesi416 do ulgi: dochód wykazany w poz. 64, poz. 105 (a więc po odliczeniach), czy też w jeszcze innej?
2) przekroczenie przez córkę jakiego dochodu powoduje ostatecznie utratę prawa do ulgi: 3091 zł - jak podaje p. Bartek, czy też 3089 zł jaki wydaje się wynikać z podzielenia kwoty 556 zł 02 gr przez 18%.

Wątpliwości te zrodziły się po lekturze "broszury informacyjnej do załącznika PIT/O" Ministerstwa Finansów, w szczególności instrukcji zawartej w ostatnim akapicie na str. 7 tej broszury.

A w ogóle, to z programu Państwa korzystam z powodzeniem od siedmiu lat i za jego powszechne udostępnienie wdzięczność użytkowników takich jak ja, powinna Was ścigać nieustająco. :)

Bartek

Post autor: Bartek »

Chodzi o dochód wykazany w części C PIT-37

Zablokowany