Problem z pit 8s i własciwe rozliczenie
Problem z pit 8s i własciwe rozliczenie
Witam, potrzebuje jeszcze raz pomocy gdyż ta która uzyskałem poprzez to forum okazało się bledną interpretacja otóż od zawsze rozliczałem się wspólnie z zoną PIT-37 i nie miałem żadnych problemów ale obecnie nasz małoletni syn otrzymał stypendium w kwocie 400zł miesięcznie 380zł jest zwolnione od podatku na podstawie art.21 ust 1 pkt 40b ustawy i po odliczeniu kwoty wolnej od podatku jego dochód wyniósł 80 zł Pit który otrzymał to PIT -8S. Myślałem ze go rozliczę samodzielnie ale okazało się to blednę ze względu na to że jest małoletni. Ja z zona rozliczyłem się już wcześniej i jak się dowiedziałem zrobiłem źle osoba która udzielała mi tam informacji za bardzo przyjemna nie była w każdym razie kazała mi złożyć korektę zeznania wraz z uzasadnieniem(zastanawiam się co można napisać w tym uzasadnieniu?) oraz tym razem wypełnić PIT- 36 PIT- 0 oraz PIT M, próbuje to wypełnić ale nie za bardzo mi wychodzi.
Może ktoś mi pomoże w wypełnieniu tego Pitu wraz z załącznikami. Mój mail: ricoo@onet.pl
Proszę o pomoc sprawa pilna, dla ułatwienia podaje kwoty do rozliczenia z pit 11
PIT 11 PODATNIKA
PRZYCHÓD - 20870,81
KOSZTY UZ. PRZYCH. - 1668,72
DOCHOD - 19202,09
ZALICZKA - 1396
SKŁ. NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE - 2171,67
SKŁ. NA UBEZPIECZ. ZDROWOTNE - 1113,21
PIT 11 MAŁZONKA
PRZYCHÓD - 584,45
KOSZTY UZ. PRZYCH. - 144,89
DOCHOD - 439,56
ZALICZKA - 0
SKŁ. NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE - 80,14
SKŁ. NA UBEZPIECZ. ZDROWOTNE - 18,29
SYN PIT 8S
KWOTA PO ODLICZENIU KWOTY WOLNEJ OD PODATKU 80,00 ZŁ
PIT -0
WYPEŁNIANY W ZWIAZKU Z ULGA PRORODZINNA ( 3 DZIECI)
BARDZO PROSILBYM O ROZLICZENIE TAKIEGO PITA NA PRZYKŁADOWYCH DANYCH
Może ktoś mi pomoże w wypełnieniu tego Pitu wraz z załącznikami. Mój mail: ricoo@onet.pl
Proszę o pomoc sprawa pilna, dla ułatwienia podaje kwoty do rozliczenia z pit 11
PIT 11 PODATNIKA
PRZYCHÓD - 20870,81
KOSZTY UZ. PRZYCH. - 1668,72
DOCHOD - 19202,09
ZALICZKA - 1396
SKŁ. NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE - 2171,67
SKŁ. NA UBEZPIECZ. ZDROWOTNE - 1113,21
PIT 11 MAŁZONKA
PRZYCHÓD - 584,45
KOSZTY UZ. PRZYCH. - 144,89
DOCHOD - 439,56
ZALICZKA - 0
SKŁ. NA UBEZPIECZENIE SPOŁECZNE - 80,14
SKŁ. NA UBEZPIECZ. ZDROWOTNE - 18,29
SYN PIT 8S
KWOTA PO ODLICZENIU KWOTY WOLNEJ OD PODATKU 80,00 ZŁ
PIT -0
WYPEŁNIANY W ZWIAZKU Z ULGA PRORODZINNA ( 3 DZIECI)
BARDZO PROSILBYM O ROZLICZENIE TAKIEGO PITA NA PRZYKŁADOWYCH DANYCH
Re: Problem z pit 8s i własciwe rozliczenie
Czuje się wywołany do tablicy - to ja odpowiedziałem ci na to pytanie,
Przychody małoletnich łączy się z dochodami rodziców, ale są od tego wyjątki.
Do tych wyjątków należą m.in. stypendia.
W przypadku uzyskiwania przez małoletnich dochodów z pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku stają się oni podatnikami – muszą wiec złożyć zeznanie roczne tak samo jak dorośli – z tym wyjątkiem, że zeznanie takie w imieniu dziecka podpisuje rodzic.
Ale mimo wszystko napisałem , że rozliczenie powinno być na PIT-37 , a chyba musi być PIT-36
bo nie było obowiązku wpłaty zaliczek w ciągu roku.
Korekta jest więc potrzebna - ale podatkowo nic to nie zmieni - trzeba tylko przepisać te same dane na PIT-36
Moim zdaniem doliczenie stypendium jako PIT-M - to błąd.
Przepraszam za pomyłkę
Przychody małoletnich łączy się z dochodami rodziców, ale są od tego wyjątki.
Do tych wyjątków należą m.in. stypendia.
W przypadku uzyskiwania przez małoletnich dochodów z pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku stają się oni podatnikami – muszą wiec złożyć zeznanie roczne tak samo jak dorośli – z tym wyjątkiem, że zeznanie takie w imieniu dziecka podpisuje rodzic.
Ale mimo wszystko napisałem , że rozliczenie powinno być na PIT-37 , a chyba musi być PIT-36
bo nie było obowiązku wpłaty zaliczek w ciągu roku.
Korekta jest więc potrzebna - ale podatkowo nic to nie zmieni - trzeba tylko przepisać te same dane na PIT-36
Moim zdaniem doliczenie stypendium jako PIT-M - to błąd.
Przepraszam za pomyłkę
"W przypadku uzyskiwania przez małoletnich dochodów z pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku stają się oni podatnikami – muszą wiec złożyć zeznanie roczne tak samo jak dorośli – z tym wyjątkiem, że zeznanie takie w imieniu dziecka podpisuje rodzic."
Przytaczam ten fragment dlatego gdyż są różne interpretacje tego przepisu , mógłbym prosić na jakiej podstawie prawnej ten cytat ma swoja moc wykonawcza , a Pit M nie wiem bo ta baba ze skarbówki tak ze mną rozmawiała jakby to ona utrzymywała podatników brr. Jeśli tak by było dobrze jak Pan to napisał tam w tym pit 36 jest dużo rożnych kwadracików których nie wypełniałem nigdy, mógłby mi Pan fachowo wypełnić taka korektę pit-u z przykładowymi danymi osobistymi i przesłać na maila. :)
Przytaczam ten fragment dlatego gdyż są różne interpretacje tego przepisu , mógłbym prosić na jakiej podstawie prawnej ten cytat ma swoja moc wykonawcza , a Pit M nie wiem bo ta baba ze skarbówki tak ze mną rozmawiała jakby to ona utrzymywała podatników brr. Jeśli tak by było dobrze jak Pan to napisał tam w tym pit 36 jest dużo rożnych kwadracików których nie wypełniałem nigdy, mógłby mi Pan fachowo wypełnić taka korektę pit-u z przykładowymi danymi osobistymi i przesłać na maila. :)
Artykuł 7 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych :
Art. 7.
1.Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.
2. Jeżeli małżonkowie podlegają odrębnemu opodatkowaniu, dochody małoletnich dzieci dolicza się po połowie do dochodu każdego z małżonków.
3.Przepis ust. 2 nie ma zastosowania do małżonków, w stosunku do których orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
Art. 7.
1.Dochody małoletnich dzieci własnych i przysposobionych, z wyjątkiem dochodów z ich pracy, stypendiów oraz dochodów z przedmiotów oddanych im do swobodnego użytku, podlegające opodatkowaniu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, dolicza się do dochodów rodziców, chyba że rodzicom nie przysługuje prawo pobierania pożytków ze źródeł przychodów dzieci.
2. Jeżeli małżonkowie podlegają odrębnemu opodatkowaniu, dochody małoletnich dzieci dolicza się po połowie do dochodu każdego z małżonków.
3.Przepis ust. 2 nie ma zastosowania do małżonków, w stosunku do których orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów.
zatem czy potrzebny jest pit - m bo nie wiem gdyż w pit 36 w D.3 jest dochody małoletnich dzieci i w poz.131 trzeba podac kwote dochodu wynikajacą z pitu - M, wynika z tego ze chyba ten pit -m jest faktycznie potrzebny, ja przyznam sie szczerze w tym momencie juz sie zakreciłem co do wypełniania korekty zeznania????
PIt-36 tylko dla dziecka
Blok D, wiersz 8 - inne źródła
poz.79 - 80
poz.80 - 0
poz.81 - 80
poz.82 - 0
poz.83- 14
resztę program wyliczy
Dzwoniłem jeszcze do swojego US - pani kazała to zrobić na PIT-37 ???
Może ktoś się jeszcze wypowie czy PIT-37 czy PIT-36 ??
Blok D, wiersz 8 - inne źródła
poz.79 - 80
poz.80 - 0
poz.81 - 80
poz.82 - 0
poz.83- 14
resztę program wyliczy
Dzwoniłem jeszcze do swojego US - pani kazała to zrobić na PIT-37 ???
Może ktoś się jeszcze wypowie czy PIT-37 czy PIT-36 ??
I oto właśnie polski fenomen interpretacji przepisów - interpretacja indywidualna zależna od własnego widzi mi się. Czekam na dalsze wypowiedzi w tym przypadku.
Czy dobrze rozumiem, że jeszcze nie oddałeś PIT za dziecko ? - PANI nie przyjęła?
Więc jeżeli tak - to nie musisz robić korekty.
Swoje dochody z żoną już rozliczyłeś na PIT-37, a dodatkowo musisz jeszcze złożyć PIT za stypendium małoletniego dziecka -który podpisujesz.
Można przy okazji złożyć NIP-3 dla dziecka - zgłoszenie - o nadanie numeru NIP - chociaż podobno nie będzie już potrzebny w przyszłym roku -wystarczy PESEL.
Szukam po sieci - ale jest różnie, jedni są za PIT-37 a mniejszość za PIT-36.
Może zrób dla dziecka dwa rozliczenia : PIT 36 i PIT-37 - któryś z nich PANI musi przecież odebrać.
Więc jeżeli tak - to nie musisz robić korekty.
Swoje dochody z żoną już rozliczyłeś na PIT-37, a dodatkowo musisz jeszcze złożyć PIT za stypendium małoletniego dziecka -który podpisujesz.
Można przy okazji złożyć NIP-3 dla dziecka - zgłoszenie - o nadanie numeru NIP - chociaż podobno nie będzie już potrzebny w przyszłym roku -wystarczy PESEL.
Szukam po sieci - ale jest różnie, jedni są za PIT-37 a mniejszość za PIT-36.
Może zrób dla dziecka dwa rozliczenia : PIT 36 i PIT-37 - któryś z nich PANI musi przecież odebrać.
Tak, zgadza się ja z żoną się rozliczyłem wspólnie na PIT - 37 , osobę małoletnia nie rozliczyłem dlatego ze myślałem ze się sama rozliczy ja tylko podpiszę tym bardziej ze wcześniej mnie informowano w US ze potrzebny będzie NIP dla syna i takowy otrzymał teraz jest tylko kwestia prawidłowego doboru Pit-u i czy muszę korygować poprzednie zeznanie czy wystarczy ze za syna złożę jeszcze jedno to za stypendium.
Ale widzę że ze znajomością przepisów w urzędach są nie za "orły". Zobaczę jak nie to pojadę do naczelnika urzędu może on będzie wiedział?????
Ale widzę że ze znajomością przepisów w urzędach są nie za "orły". Zobaczę jak nie to pojadę do naczelnika urzędu może on będzie wiedział?????
Przecież artykuł 7 mówi jasno. Stypendium = dziecko rozlicza się na swoim zeznaniu + podpis rodzica.