dochody z akcji sprzedanych za granicą

franc

dochody z akcji sprzedanych za granicą

Post autor: franc »

Jako formę premii dostałem od firmy w której pracuję pakiet jej akcji.
Akcje te sprzedałem na giełdzie nowojorskiej, a kwotę uzyskaną ze sprzedaży otrzymałem, przeliczoną już w PLN, przelewem na swoje konto.
Żadne obciążenia (oprócz opłat biura maklerskiego i opłaty przelewu) nie były naliczone.
Jak ten dochód uwzględnić w sprawozdaniu podatkowym (rozliczam się w Polsce ale pracuję za granicą)

Czech

Re: dochody z akcji sprzedanych za granicą

Post autor: Czech »

Dochody ze sprzedaży zagranicznych akcji rozlicza się na PIT-38 , który należy złożyć niezależnie od rozliczenia z pracy za granicą.
Przychód -poz.23
koszty (opłaty maklerskie) - poz.24
19% -stawka podatku - poz.31

Co rozliczasz w Polsce? i na podstawie jakich dokumentów ?

franc

Re: dochody z akcji sprzedanych za granicą

Post autor: franc »

Dziękuję za odpowiedź.
W Polsce rozliczam się z całości dochodów używając PIT-36 (rozliczam się łącznie z żoną, która ma dochody w kraju - pracuje na etacie i dostaje od pracodawcy standardowy PIT-11).
Ja swoje zagraniczne dochody wykazuje na PIT/ZG, kwotę dochodu obliczam na podstawie przelewów zrealizowanych przez pracodawcę na moje konto bankowe, przy uwzględnieniu kursu średniego NBP dla US$ z dnia poprzedzającego każdy przelew, i po odliczeniu 30% diet.
Za granicą nie płacę żadnych podatków (mam kontrakt z firmą zarejestrowaną w Panamie, a pracuję w różnych krajach w zależności od potrzeb).
Co do sprzedaży akcji, to jako dowody transakcji mam jedynie TRADE CONFIRMATION od maklera, oraz wtórnik przelewu na konto PLN w polskim banku. Myślałem o wstawieniu jedynie kwoty PLN z przelewu w pozycję 23 PIT-38 i nie wdawanie się w detale z kosztami uzyskania (0).

Zablokowany