matka samotna
matka samotna
Jestem matką samotną ,w pazdzierniku wyszłam za mąż,ale nie za ojca dziecka .Czy mogę rozliczenie za dany rok dokonać jako matka samotnie wychowująca dziecko?
Re: matka samotna
Nie możesz rozliczyć się jako samotna matka.
W myśl art.6 ust.5 updof, za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów. Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
W myśl art.6 ust.5 updof, za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się jednego z rodziców albo opiekuna prawnego, jeżeli osoba ta jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów. Za osobę samotnie wychowującą dzieci uważa się również osobę pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności.
Aby uzyskać status "matki samotnie wychowującej" muszą być spełnione warunki, o który wcześniej pisał YYY, ale wystarczy taki warunek spełnić chociaż jeden dzień - a ty byłaś przez prawie 10 m-cy.
Jeżeli więc wychowywałaś dziecko :
-małoletnie albo pełnoletnie(do 25 lat) , które się jeszcze uczy i nie zarobiło (dziecko) 3089 zł w roku, albo pobierasz na nie rentę socjalną
to MOŻESZ być "samotnie wychowującą"
Jeżeli więc wychowywałaś dziecko :
-małoletnie albo pełnoletnie(do 25 lat) , które się jeszcze uczy i nie zarobiło (dziecko) 3089 zł w roku, albo pobierasz na nie rentę socjalną
to MOŻESZ być "samotnie wychowującą"
Dziękuję za informację,,jak pisałam do 23pazdziernika byłam panną samotnie wychowującą syna ,który ma dziewięć lat i nie wiedziałam jak rozliczyć 2010r