Mam pytanie czy:
- wpłatę darowziny na Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci i Młodzieży z wadami słuchu / posiadam dowód wpłaty/
oraz
- wpłatę składki członkowskiej na Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci i Młodzieży z wadami słuchu / posiadam dowód wpłaty/
moge rozliczyć jako darowiznę w tym roku, przedmiotowa organizacja jest Organizacją Pożytku Publicznego
Pozdrawiam,
Dorota
darowizna na stowarzyszenie
Re: darowizna na stowarzyszenie
Darowiznę na rzecz OPP możesz odliczyć do wysokości 6% dochodu
potrzebny przelew bankowy.
Nie słyszałem aby składki na rzecz członkostwa w OPP były zrównane z darowizną ?
Więc składki chyba nie- ale może ktoś wie coś więcej ?
potrzebny przelew bankowy.
Nie słyszałem aby składki na rzecz członkostwa w OPP były zrównane z darowizną ?
Więc składki chyba nie- ale może ktoś wie coś więcej ?
A jeśli Stowarzyszenie przyjmowało wpłaty z tyt. darowizny osobiście w kasie i Pani księgowa wystawiła DOWÓD WPŁATY ? to można zaryzykowac i odliczyć ? tutaj nie występuje przelew bankowy
D.
D.
Zgodnie z art26 ust7 pkt 1 -warunkiem skorzystania z odliczenia jest odpowiednie udokumentowanie przekazania darowizny. Powinno to nastąpić dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego. Oznacza to, że odliczeniu nie mogą podlegać darowizny przekazane w gotówce w Kasie , nawet gdyby to była Główna Księgowa Stowarzyszenia.
Gość napisał(a) :
> A jeśli Stowarzyszenie przyjmowało wpłaty z tyt. darowizny osobiście w
> kasie i Pani księgowa wystawiła DOWÓD WPŁATY ? to można zaryzykowac i
> odliczyć ? tutaj nie występuje przelew bankowy
Ryzykować można zawsze. Jest to indywidualny wybór.
Natomiast ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych wyraźnie określa warunki, które dają prawo do odliczenia darowizny od dochodu:
"Art. 26
(...)
7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1 ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Jednakże w przypadku odliczeń, o których mowa w ust. 1:
(...)
2) pkt 9, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość darowizny jest udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, a w przypadku darowizny innej niż pieniężna - dokumentem, z którego wynika wartość tej darowizny"
Zgodnie z obowiązującym prawem podatkowym nie można odliczyć od podstawy opodatkowania darowizny pieniężnej udokumentowanej dowodem wpłaty gotówki w kasie.
Jeżeli chcesz "ryzykować" (dla mnie to po prostu działanie niezgodne z obowiązującym prawem) to nikt Ci tego nie zabroni - w końcu to Ty poniesiesz konsekwencje w razie kontroli zeznania.
> A jeśli Stowarzyszenie przyjmowało wpłaty z tyt. darowizny osobiście w
> kasie i Pani księgowa wystawiła DOWÓD WPŁATY ? to można zaryzykowac i
> odliczyć ? tutaj nie występuje przelew bankowy
Ryzykować można zawsze. Jest to indywidualny wybór.
Natomiast ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych wyraźnie określa warunki, które dają prawo do odliczenia darowizny od dochodu:
"Art. 26
(...)
7. Wysokość wydatków na cele określone w ust. 1 ustala się na podstawie dokumentów stwierdzających ich poniesienie. Jednakże w przypadku odliczeń, o których mowa w ust. 1:
(...)
2) pkt 9, odliczenie stosuje się, jeżeli wysokość darowizny jest udokumentowana dowodem wpłaty na rachunek bankowy obdarowanego, a w przypadku darowizny innej niż pieniężna - dokumentem, z którego wynika wartość tej darowizny"
Zgodnie z obowiązującym prawem podatkowym nie można odliczyć od podstawy opodatkowania darowizny pieniężnej udokumentowanej dowodem wpłaty gotówki w kasie.
Jeżeli chcesz "ryzykować" (dla mnie to po prostu działanie niezgodne z obowiązującym prawem) to nikt Ci tego nie zabroni - w końcu to Ty poniesiesz konsekwencje w razie kontroli zeznania.