Dochód Niemcy

Gość

Dochód Niemcy

Post autor: Gość »

Dostałem PIT 11 z Polskiej firmy praca w Niemczech czy musze sie rozliczać i na jakim formularzu

mariuszd

Re: Dochód Niemcy

Post autor: mariuszd »

jeśli były równolegle dochody w Polsce to tak. Dochód z Niemiec wykazujemy w załączniku PIT-ZG jako dochody służące do ustalenia stopy procentowej, i wypełniamy PIT-36.
Jeśli dochody były tylko w Niemczech nie ma wówczas obowiązku rozliczania się.

Gość

nawet jezeli to jest PIT 11 Polski?

majek

Post autor: majek »

Ja mam ten sam problem. Dostałem PIT 11 z Polski za pracę za granicą ale dochód mam wpisany w rubryce dochód zwolniony z podatku. Gdzie mam wpisać ten dochód w Picie 36?

majek

Post autor: majek »

majek napisał(a) :
> Ja mam ten sam problem. Dostałem PIT 11 z Polski za pracę za granicą ale
> dochód mam wpisany w rubryce dochód zwolniony z podatku. Gdzie mam wpisać
> ten dochód w Picie 36?
Już wiem gdzie wpisać ten dochód. Ale nie wiem czy w PIT 36 wykazywać składki na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne, które są wykazane w PIT 11.

czech

Post autor: czech »

składki trzeba wykazać

mariuszd

Post autor: mariuszd »

składk się wykazuje pod warunkiem, że są od dochodu z Polski a nie z Niemiec.
Dochód z Niemiec jest w RP zwolniony z podatku, służy on tylko ustaleniu stopy podatkowej od łącznej kwoty dochodów, i dlatego składki ubezpieczeniowe od tego dochodu, które są płacone nie podlegają odliczeniu!

Czech

Post autor: Czech »

w jakich pozycjach PIT-11 wykazane są składki ZUS ?

Gość

Drogi Czechu jezeli wykażesz składki to i tak program ci wpisze 0.Troche musisz poczytać bo rutyna gubi pozdrawiam

Czech

Post autor: Czech »

dzięki za pozdrowienia ;))
i sory za swoją porywczość - kubełek na głowę...

wracając do tematu - jeżeli na PIT 11 są wykazane składki ZUS to zazwyczaj są one "do odliczenia",
oczywiście , że jeżeli poz.76=poz.77 , a poz.78 = poz.79 i jeżeli pracodawca, który wydelegował pracownika za granicę nie skorzystał z możliwości przekazania zagranicznego ZUS-u do Polski
-E 101/A1 to wtedy - NIE.
Jeżeli zaś pracodawca uzyskał zgodę na odprowadzenie składek do polskiego systemu (E 101/A1)
i jeżeli na PIT-11 ZUS i zdrowotny widnieją w poz.: 76 i 78 - to wg mnie - "do odliczenia".

Zablokowany