Rozliczam sie łacznie z zoną tak jak i w PIT 37
1.Rozumiem,że wypełniam tylko częśc dot danych osobowych moich i zony i od razu przechodze do 193/194 czy jest jeszcze cos po drodze do wypełniania????
2.z obliczeń ogólnyc wyszło mi, że powinienem od dochodu za ten grunt (czyli po odjeciu od kwoty za jaką sprzedałem grunt pod mieszkaniemw 2010 r kwoty jaką za ten grunt zapłaciłem w 2007)zapłacic 19% od kwoty 1261,23 tj 303 zł. Czy wpisuje te 303 zł zarówno u siebie jak i u żony co razem da 606 zł czy po połowie ??? ponieważ niżej to sie sumuje.
3. czy po wypełnieniu rubryk 193/194 cos jeszcze dalej wypełniam czy tylko data, podpisy
4. gdzie ten wynik wpisać w PIT 37
5. A może to trzeba oddzielnie złożyc i wpłacic bo przecież podatek z PIT 37 to 18 % a ja mam zapłacic 19 od tego dochodu za grunt.
niech ktos pomoże. z góry dziekuję
Pit36 od gruntu za sprzedane w 2010mieszkanie -nabyte w 2007
-
Czech
Re: Pit36 od gruntu za sprzedane w 2010mieszkanie -nabyte w 2007
nie wiem o co chodzi z tym PIT-37 ?
nie wypełnia się dwóch zeznań - tylko jeden PIT-36
ad1) po wypełnieniu danych osobowych wpisujesz na drugiej stronie wszystkie wasze dochody
ad2) jeżeli nieruchomość była współwłasnością to wyliczony podatek wpisuje po 1/2 w 193 i 194
jeżeli nie to całość podatku -303-do tej rubryki -kto był właścicielem
ad3) nic więcej - dotyczącego nieruchomości - się nie wpisuje
daty chyba się nigdzie nie umieszcza?
zostaje podpis, 1%, załączniki, ale - to wszystko program podpowiada
ad4) PIT 36
ad5) Tylko PIT 36
nie wypełnia się dwóch zeznań - tylko jeden PIT-36
ad1) po wypełnieniu danych osobowych wpisujesz na drugiej stronie wszystkie wasze dochody
ad2) jeżeli nieruchomość była współwłasnością to wyliczony podatek wpisuje po 1/2 w 193 i 194
jeżeli nie to całość podatku -303-do tej rubryki -kto był właścicielem
ad3) nic więcej - dotyczącego nieruchomości - się nie wpisuje
daty chyba się nigdzie nie umieszcza?
zostaje podpis, 1%, załączniki, ale - to wszystko program podpowiada
ad4) PIT 36
ad5) Tylko PIT 36
przecież ja miałem w 2010 jeszcze inne dochody (z pracy) ale nie prowadze działaności żona też
czyli PIT 36 tylko na ten podatek a Pit 37 na resztę dochodów???
czyli PIT 36 tylko na ten podatek a Pit 37 na resztę dochodów???
-
Czech
Nie- na wszystko PIT-36
Nie szkodzi , że nie było działalności
Nie szkodzi , że nie było działalności
-
ja
I tak tez zrobilem.I sie dobrze policzyło. W 2007 przed aktem notarialnym kazali mi dopłacic 10 zł za grunt i to dałem po stronie koszty uzysku przychodu .A przychód obliczyłem mnoząc proporcje gruntu jaka mi wpisali do aktu notarialnego przez wartośc tego gruntu jaka uzyskałem w Spóldzielni i wyszło mi ponad 1500 zł. Odjałem jedno od drugiego i pomnozyłem przez 19% i podzieliłem na dwa (żona i ja) i dopisalem. I wyszło mi ponad 300 zł podatku od gruntu jaki sprzedałem pod mieszkaniem na 4 pietrze w bloku.Dziekuję za pomoc