Pit 8C - nagroda za zatrzymanie karty płatniczej

jola55

Pit 8C - nagroda za zatrzymanie karty płatniczej

Post autor: jola55 »

Witam, mąż znalazł kartę płatnicza i zwrócił ja do banku, dostał nagrodę, teraz dostał pit 8c gdzie w części D poz. 34 "Nagroda za zatrzymane karty płatnicze" - i kwota. Teraz mam problem czy od tej kwoty muszę potrącić podatek w pit 37 czy ta nagroda jest zwolniona z podatku?

Bartek

Re: Pit 8C - nagroda za zatrzymanie karty płatniczej

Post autor: Bartek »

Ze wszystkich dochodów rozliczenie robisz na PIT-36 ZAMIAST PIT-37,a kwotę z 8C w wiersz "inne źródła". Musi być na 36 gdyż "inne źródła" na 37 to nie te same "inne źródła" co na 36 i te na 37 nie uwzględniają rzeczy wykazywanych w części D PIT-8C.

beata.428

Post autor: beata.428 »

Też dostałam PIT-8C tylko trochę po nie w czasie.. Rozliczyłam się juz na PIT-37 i dostałam zwrot podatku. Teraz moje pytanie: W jaki sposób to skorygować? Złożyć PIT-36 zaznaczając że to korekta? Czy PIT-37 jakoś "wycofać"? Czy można pitem 36 skorygować 37? Oczywiście dołączam stosowne wyjaśnienie

marbar

Post autor: marbar »

"Też dostałam PIT-8C tylko trochę po nie w czasie.. "

Każdy z nas powinien mocno się zastanowić przed wysłaniem zeznania, czy dostał jeszcze jakieś pieniądze w trakcie roku.
Bo można miec kłopoty.
Nawet w razie , gdy się nie dostanie PITu w ogóle (z różnych względó, rzadko, ale się zdarza) to i tak trzeba w zeznaniu wykazać te do opodatkowania, bo inaczej wychodzi na ukrywanie dochodów.
Nieprzyjemne.

"Złożyć PIT-36 zaznaczając że to korekta? Czy PIT-37 jakoś "wycofać"? Czy można pitem 36 skorygować 37? "

ze 2 lata temu "przerabialiśmy" ze znajomymi ten temat.
Powiem Ci, że różnie różne USy chciały.
Jedne jako korektę zeznania rocznego, inne twierdziły, ze wcale nie korygujemy PITu 36, więc jest to złożenie, a PIT 37 anulowany.
Ja przychylam się do korekty zeznania (jako takiego).
Przecież mogłoby się zdarzyc, że korekty dokonamy np. w czerwcu i gdyby US traktował to (PIT 36) jako złożenie pierwotne, byłoby to mocno po terminie ustawowym, a przecież zeznanie (np. PIT 37) złożone terminowo.

kropaaa

Post autor: kropaaa »

witam...jestem w podobnej sytuacji co Jola. Dowiedziałam się że musze rozliczyć się na PIT 37 i dołączyć do niego PIT 36 czy to prawda? nie można rozliczyć się tylko na PIT 36?

Bartek

Post autor: Bartek »

Bzdura. Ze wszystkiego rozliczasz się na PIT-36 !! Można się rozliczać ALBO na 36 ALBO na 37. 37 to tylko "uproszczona" wersja 36 ograniczona do konkretnych przychodów.

Gość

Post autor: Gość »

dzięki wielkie:) to mam jeszcze jedno pytanie. W której części PIT 36 muszę wpisać kwotę z PITu 8 C? W części D.1? "dochody i straty podatnika" pole nr 8 (inne źródła itp) ?

marbar

Post autor: marbar »

"inne źródła"

mariuszd

Post autor: mariuszd »

Składamy PIT-36 zaznaczając korekta

kropaaa

Post autor: kropaaa »

Dlaczego korekta?? Rozliczenie roczne nie zostało jeszcze złożone.

Zablokowany