korekta do remontu

Gość

korekta do remontu

Post autor: Gość »

W 2006 wyjechaliśmy do Anglii. Za 2006 składałam PIT 37 z pit "d" (dołączony do męża, bo rozliczaliśmy się osobo), pozostała nam niewykorzystana ulga mieszkaniowa ponad 2 tys zł, do rozliczenia w latach następnych. W Anglii byliśmy do 2010 r, nie osiągaliśmy przez te lata dochodu w Polsce. W tym roku ja mam dochód w Polsce i z Anglii z czego rozliczyłam się, ale z pominięciem ulgi mieszkaniowej, bo nie składaliśmy Pitów za 2007, 2008, 2009 rok. Czy możemy ująć do tegorocznego rozliczenia pozostały fundusz remontowy z dołączeniem PIT "D"? Kto dołącza ja czy mąż, on dalej nie ma dochodów w Polsce. Czy nie trzeba robić zerowych pitów za lata bez dochodu? Pomóżcie.

Czech

Re: korekta do remontu

Post autor: Czech »

Ulga "niewykorzystana" nie przepada - obojętne czy składało się zeznania czy nie.
Ulga jest jedna dla obojga małżonków - nie jest ważne kto ją odliczy - należy tylko zaznaczyć odpowiednie "kwadraciki" na ostatniej stronie - informacje o załącznikach.
Nie ma więc przeszkód aby do tegorocznego zeznania dołączyć PIT/D.

Bartek

Post autor: Bartek »

Dodam tylko,że tą kwotę która pozostała do odliczenia wykazuje się w pozycji 50 PIT-D (bo to było odliczenie od podatku jak dobrze pamiętam)

Czech

Post autor: Czech »

Ulga ta - a było to onegdaj gdy byłem jeszcze piękny i młody - była również odliczana od dochodu - rzadko się już dzisiaj zdarza,
ale swoje miejsce na PIT/d - ma.

Bartek

Post autor: Bartek »

Mam przed sobą PIT/D za 2005 i ulga remontowa lata 2003-2005 jest w odliczeniach od podatku :)

Ale tzw "duża ulga budowlana" byłą faktycznie od dochodu chyba.

Asia1306

Post autor: Asia1306 »

Dzwoniłam dzisiaj do US. Powiedzieli, że nic nie przepada, wręcz przeciwnie, jak nie doliczę w tym roku ulgi budowlanej, to znajoma dostanie wezwanie do złożenia korekty. Trzeba zrobić pity za 2007 - 2009 z "0" dochodem i załącznikiem PIT "D". I tak składać aż do wykorzystania ulgi budowlanej, nie ważne kto ona czy mąż. Jesteście niesamowici. Dużo pokory i szacunku z mojej strony i pozdrawiam

Zablokowany