Syn (24 lata) uczy się i ma rentę rodzinną po ojcu, żadnych innych dochodów. Ja mam tylko dochody z umowy o prace. Tak myślę że: mogę rozliczyć się jako samotnie wychowująca dziecko i skorzystać z ulgi prorodzinnej, a syn powinien się rozliczyć sam.
Proszę o potwierdzenie lub wyjaśnienie
Dziękuję z góry
rozliczenie samotnej matki + ulga prorodzinna
Re: rozliczenie samotnej matki + ulga prorodzinna
Diękuję! Tak myśałam.
pozdrawiam i życzę sukcesów
pozdrawiam i życzę sukcesów
muszę wtrącić - http://www.pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=4850
Ulga prorodzinna na pełnoletnie dziecko przysługuje, jeśli dziecko nie jest w stanie utrzymac się samodzielnie.
Ulga prorodzinna na pełnoletnie dziecko przysługuje, jeśli dziecko nie jest w stanie utrzymac się samodzielnie.
Moim zdaniem przytaczanie przykładów i przepisów które zdarzają się 1/100000
jest na tym forum niecelowe i nieskuteczne a wręcz zaciemniające w 99% wartość odpowiedzi na dany problem.
Wiadomo, że opinie wypowiadane na forum są dokładne "o tyle- o ile", wiadomo również , że w naszym prawie podatkowym na każdego znajdzie się "paragraf"a my tutaj nie jesteśmy w stanie wyedukować innych - wiem ,że się narażę , ale siłą rzeczy - wiadomości na forum to tylko wskazówki , a nie przepis "na życie".
Jeżeli się z tym nie zgadzacie to konsekwencją tego powinno być cytowanie za każdym razem teksu ustawy oraz wszystkie obostrzenia danej ulgi - z podatkiem tonażowym - włącznie.
jest na tym forum niecelowe i nieskuteczne a wręcz zaciemniające w 99% wartość odpowiedzi na dany problem.
Wiadomo, że opinie wypowiadane na forum są dokładne "o tyle- o ile", wiadomo również , że w naszym prawie podatkowym na każdego znajdzie się "paragraf"a my tutaj nie jesteśmy w stanie wyedukować innych - wiem ,że się narażę , ale siłą rzeczy - wiadomości na forum to tylko wskazówki , a nie przepis "na życie".
Jeżeli się z tym nie zgadzacie to konsekwencją tego powinno być cytowanie za każdym razem teksu ustawy oraz wszystkie obostrzenia danej ulgi - z podatkiem tonażowym - włącznie.
widzisz, ja akurat uważam, że lepiej ostrzec podatnika, niż mieć go na sumieniu, bo przeciez ani Ty ani ja nie mamy pojęcia, co który US ma akurat w "odstrzale".
Własnie np. dowiedzialam się o praktykach nielicznych USów, odnosnie wpłat podatków wspólników spółek, z firmowego konta spółki (USy te zagieły parol na takie praktyki).
"z podatkiem tonażowym - włącznie"
tak, bo nie wiadomo na jaki przypadek trafiamy.
Zbyt ostrożnie podchodzę?
Być może.
Może wiek ku temu odpowiedni - starość, nie radość
Rozchmurz się :)))
Własnie np. dowiedzialam się o praktykach nielicznych USów, odnosnie wpłat podatków wspólników spółek, z firmowego konta spółki (USy te zagieły parol na takie praktyki).
"z podatkiem tonażowym - włącznie"
tak, bo nie wiadomo na jaki przypadek trafiamy.
Zbyt ostrożnie podchodzę?
Być może.
Może wiek ku temu odpowiedni - starość, nie radość
Rozchmurz się :)))