Brak PIT 11 oraz wiedza o braku wpłat do U.S i Zus

Iwonka

Brak PIT 11 oraz wiedza o braku wpłat do U.S i Zus

Post autor: Iwonka »

Mam pytanie i mam nadzieje, ze ktoś mądry tutaj mi odpowie bo ani U.S. ani KIP nie są w stanie mi pomóc.
Nie otrzymałam od Pracodawcy PIT-u 11, wiem również, że pomimo iż wysłyłano deklaracje zus i potrącano składki nie zapłacono ani podatku PIT4 ani zus. Pani Z KIP powiedziała mi, że mam na zeznaniu ująć dochody netto + koszty uzyskania przychodu (podatku ani składek odjąć nie mogę) co w konsekwencji prowadzi do tego, że za mojego szefa podatek zapłacić musze ja.................
Czy ktoś może miał taką sytuację i może mi doradzić jak ja mam tą deklarację wypełnić?

Czech

Re: Brak PIT 11 oraz wiedza o braku wpłat do U.S i Zus

Post autor: Czech »

To co powiedziała Pni w KIP - to raczej nieporozumienie jakieś.
Ale zacznijmy od początku.
Dlaczego nie dostałaś PIT 11 ? czy to sprawdziłaś? może to poczta winna, a może ktoś zapomniał.
Nerwowe "ruchy" są na razie niepotrzebne - do końca kwietnia jeszcze dużo czasu. Chociaż wystawienie PIT 11 to obowiązek każdego pracodawcy-to kary za niewystawienie są śmieszne a procedura trwa długo.
Może najpierw pisemko do pracodawcy ( do wiadomości US) o wyjaśnienie?
No ... ale załóżmy, że przeszłaś już ten etap - a rozliczyć się trzeba.
To nie jest prawda, że nie możesz odliczyć potrąconego podatku oraz składek ZUS.
Jeżeli masz paski z wypłat - albo jakieś inne dokumenty - to na ich podstawie możesz to zrobić.
Jeżeli -jak piszesz- były składane deklaracje do ZUS - to tam możesz się dowiedzieć jakie były składki ZUS, a może sama masz RMUA ?
To że szef nie płacił PIT 4 i ZUS - nie ma znaczenia.
W PIT 11 - wykazuje się podatek potrącony, a nie zapłacony.Podobnie jest ze składkami społecznymi ZUS i zdrowotnym - podaje się tylko składki które są odliczone, a nie zapłacone.
Napisz czym dysponujesz, jakimi dokumentami, paskami itp - pomożemy wypełnić ci deklarację - może nie idealnie, ale jak tylko można najlepiej.

Zablokowany