Rozliczenie z podatku za 2010 r.emeryci Pit 40A + Pit 8C
Rozliczenie z podatku za 2010 r.emeryci Pit 40A + Pit 8C
Proszę o pomoc w jaki sposób rozliczyć rodziców którzy są na emeryturze i ZUS już ich rozliczył /każdego osobno/ na dniach dostali poprawiony Pit 8C -odpłatne zbycie papierów wartościowych.Pytanie moje brzmi :czy można rozliczyć rodziców wypełniając Pit 36 wpisując łącznie emerytury obojga oraz w rubryce "inne" Pit 8C z rubryki E.Proszę o podpowiedź bo pierwszy raz robię takiego rodzaju rozliczenie podatkowe.Z góry dziękuję Marta
Re: Rozliczenie z podatku za 2010 r.emeryci Pit 40A + Pit 8C
Jak masz na 8C wypełnioną tylko część E to wypełniasz PIT-38 w następujący sposób :
PIT8C -> PIT38
43 -> 21
44 -> 22
i w pole 31 PIT-38 wpisujesz 19, a do 2 maja muszą wpłacić do US kwotę z pola 44 PIT-38.
Możesz ich też razem ich rozliczyć na PIT-37 z emerytury pamiętając,że zaliczkę na podatek bierzesz z pól 45,a nie 34 PIT40A
PIT-36 musiała byś wypełniać tylko jeżeli na 8C miała byś wypełnioną część D.
PIT8C -> PIT38
43 -> 21
44 -> 22
i w pole 31 PIT-38 wpisujesz 19, a do 2 maja muszą wpłacić do US kwotę z pola 44 PIT-38.
Możesz ich też razem ich rozliczyć na PIT-37 z emerytury pamiętając,że zaliczkę na podatek bierzesz z pól 45,a nie 34 PIT40A
PIT-36 musiała byś wypełniać tylko jeżeli na 8C miała byś wypełnioną część D.
Bardzo dziękuję za pomoc jak rozumiem Pit 38 muszę zrobić oddzielnie dla każdego a z emerytury mogę rodziców rozliczyć razem,pozdrawiam Marta.
Tak, jak każdy z emerytów dostał 8C to robisz 2xPIT-38 po jednym dla każdego,a z emeryturek wspólnie na jednym PIT37
Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc ,tak zrobiłam US zgarnia do siebie pieniążki- niestety z Pit-8C a emeryturki wyszły na zero;-( ,trzeba jak to mówią :płacz i płać.Pozdrawiam Marta
-
aaagata4
Re:PIT 37 + Pit 8C
dopiszę się do tematu aby nie zakładać nowego wątku. Skorzystałam z informacji zawartych w tym wątku i mam wątpliwości czy dobrze wypełniłam PIT 38? Przyznam, że nie mam pojęcia o giełdzie a grzecznościowo wypełniam PIT-y rodzinie.
kwoty z pozycji 53, 54 (PIT 8C) wpisałam odpowiednio do rubryk 21, 22(PIT 38). Program mi podsumował w rubrykach 25, 26 a także sam wpisał kwotę z rubryki 55 do 27.
potem wpisałam liczbę 19 do rubryki 31 PIT 38.
Program wyliczył mi podatek do zapłaty. Czy ten podatek jest do zapłaty pomimo, iż przychód z odpłatnego zbycia papierów wartościowych jest zero? Czy przypadkiem nie każę płacić niepotrzebnego podatku przez błędne wypełnienie deklaracji?
pozdrawiam
Aagata4
kwoty z pozycji 53, 54 (PIT 8C) wpisałam odpowiednio do rubryk 21, 22(PIT 38). Program mi podsumował w rubrykach 25, 26 a także sam wpisał kwotę z rubryki 55 do 27.
potem wpisałam liczbę 19 do rubryki 31 PIT 38.
Program wyliczył mi podatek do zapłaty. Czy ten podatek jest do zapłaty pomimo, iż przychód z odpłatnego zbycia papierów wartościowych jest zero? Czy przypadkiem nie każę płacić niepotrzebnego podatku przez błędne wypełnienie deklaracji?
pozdrawiam
Aagata4
-
aaagata4
PIT 38 c.d.
Zaczynam się zastanawiać nad tym czy dobrze w zeszłym roku był rozliczony z US mój gracz giełdowy.
Z tego co pamiętam była strata ale nie było obowiązku składania PIT dotyczącego giełdy. W każdym razie nie złożyliśmy go.
Czy teraz mogę wpisać kwotę straty w zeszłym roku w pozycję 29 PIT-38 za 2010r.?
Jak to było z tym obowiązkiem składania PIT zeszłym roku? Jak zrobiliśmy błąd to jak go naprawić? a może nie zrobiliśmy błędu?
pozdrawiam
aagata4
Z tego co pamiętam była strata ale nie było obowiązku składania PIT dotyczącego giełdy. W każdym razie nie złożyliśmy go.
Czy teraz mogę wpisać kwotę straty w zeszłym roku w pozycję 29 PIT-38 za 2010r.?
Jak to było z tym obowiązkiem składania PIT zeszłym roku? Jak zrobiliśmy błąd to jak go naprawić? a może nie zrobiliśmy błędu?
pozdrawiam
aagata4
-
Gość
Pit 8C (rubryka C) wykazuje przychód ze zbycia odpłatnie papierów wartościowych dlatego przychód oraz dochód jest taki sam dlatego musimy w Pit 38 poz.31 wpisać 19% to wylicza nam podatek od przychodu z Pit C .Tak jak wyżej udzielono mi odpowiedzi oddzielnie można rozliczyć inne dochody w Pit 37 lub 36.Nie wiem czy pomogłam ale mi się udało dzięki tym informacjom dokładnie wypełnić Pit38 dla każdego z rodziców.
-
Gość
Przepraszam za pomyłkę która mi się wkradła w odpowiedź chodzi oczywiście o Pit-8C rubryka E9informacja o wysokości dochodów ,o których mowa w art.30b Ust.2 Ustawy0 a nie jak napisałam (rubryka C)
@goc podatek płacimy od dochodu,a nie przychodu, gdybyśmy mieli płacić od przychodu to US by nas puścił z torbami :)
@ aaagata4
Post 1 :
Tak dobrze wypełniłaś
Post 2:
Jeżeli rok temu nie złożono PIT z wykazaną stratą to nie można jej odliczyć bo US o niej "nie wie". PIT należy składać bez względu na to czy miało się dochód czy stratę. Jedyne co możesz zrobić to wypełnić PIT-38 za zeszły rok,wraz z wyjaśnieniem,że np nie wiedziałaś że ze straty też trzeba złożyć i lecieć do US.
Aha i jednorazowo nie można odliczyć więcej niż 50% straty tzn jak straty było np 500 to nie można odliczyć więcej niż 250 (mimo,że np dochód w 2010 był 300,to podatek od 300-250=50 zl trzeba zapłacić)
@ aaagata4
Post 1 :
Tak dobrze wypełniłaś
Post 2:
Jeżeli rok temu nie złożono PIT z wykazaną stratą to nie można jej odliczyć bo US o niej "nie wie". PIT należy składać bez względu na to czy miało się dochód czy stratę. Jedyne co możesz zrobić to wypełnić PIT-38 za zeszły rok,wraz z wyjaśnieniem,że np nie wiedziałaś że ze straty też trzeba złożyć i lecieć do US.
Aha i jednorazowo nie można odliczyć więcej niż 50% straty tzn jak straty było np 500 to nie można odliczyć więcej niż 250 (mimo,że np dochód w 2010 był 300,to podatek od 300-250=50 zl trzeba zapłacić)