dojazdy
-
Gość
Re: dojazdy
vladimir napisał(a) :
> mam pytanie wiem ze temat byl juz poruszany ale jak odliczyc dojazdy do
> pracy jezeli jezdze samochodem ,a do pracy mam 100 km czy tez nalezy mi sie 139.06 zl za kazdy miesiac
> mam pytanie wiem ze temat byl juz poruszany ale jak odliczyc dojazdy do
> pracy jezeli jezdze samochodem ,a do pracy mam 100 km czy tez nalezy mi sie 139.06 zl za kazdy miesiac
niestety nie ma ulgi na dojazdy do pracy własnym samochodem, choćby i tak dalekie
-
Gość
koleżanka napisał(a) :
> niestety nie ma ulgi na dojazdy do pracy własnym samochodem, choćby i tak
> dalekie
a czy jak bym jezdzil pociagiem towtedy bym mial
> niestety nie ma ulgi na dojazdy do pracy własnym samochodem, choćby i tak
> dalekie
a czy jak bym jezdzil pociagiem towtedy bym mial
koszty uzyskania ze stosunku pracy, podwyższone w przypadku, gdy miejsce zamieszkania (stałego lub czasowego) jest położone poza miejscowością zakłądu pracy - wynoszą m-cznie 139,06
Pracodawca tyle przyjmuje (powinien) przy ustalaniu m-cznej zaliczki na podatek dochodowy.
Jeżeli podatnik:
- dojeżdża do pracy autobusem, pociągiem, promem,
- ma imienne bilety okresowe
i suma kosztów z tych biletów jest wyższa niż zastosowane koszty przez pracodawcę - może te miesięczne ująć w zeznaniu ZAMIAST tych podwyższonych przez pracodawcę.
Pracodawca tyle przyjmuje (powinien) przy ustalaniu m-cznej zaliczki na podatek dochodowy.
Jeżeli podatnik:
i suma kosztów z tych biletów jest wyższa niż zastosowane koszty przez pracodawcę - może te miesięczne ująć w zeznaniu ZAMIAST tych podwyższonych przez pracodawcę.
-
maro123
Marbar napisł :[quote="Gość"]Jeżeli podatnik:
i suma kosztów z tych biletów jest wyższa niż zastosowane koszty przez pracodawcę - może te miesięczne ująć w zeznaniu ZAMIAST tych podwyższonych przez pracodawcę.[/quote]
Rozumiem, że wpisuję sumę imiennych biletów miesięcznych, jeżeli jest oczywiście wyższa niż 1668,72 zł
i suma kosztów z tych biletów jest wyższa niż zastosowane koszty przez pracodawcę - może te miesięczne ująć w zeznaniu ZAMIAST tych podwyższonych przez pracodawcę.[/quote]
Rozumiem, że wpisuję sumę imiennych biletów miesięcznych, jeżeli jest oczywiście wyższa niż 1668,72 zł
Dokładnie tak. Albo kwota biletów albo "standardowe" koszty przy dojeździe.