osoba samotna, a dochó dziecka

dorota-mama

osoba samotna, a dochó dziecka

Post autor: dorota-mama »

Sama wychowuję syna (2010-18 lat)Syn uczył się w technikum dziennym,we wrześniu przeniósł się do technikum zaocznego.W październiku podjął prace -pracował do 10-12-2010.Dochód do opodatkowania z PIT-11 wynosi 3447,84.Czy mogę odliczyć ulgę prorodzinna na syna za cały rok oraz czy mogę skorzystać zw wspólnego rozliczania jako osoba samotnie wycho. dziecko, wpisują w PIT dochód dziecka.czy każdy z nas musi złożyć oddzielnie PIT.

marbar

Re: osoba samotna, a dochó dziecka

Post autor: marbar »

po pierwsze: dochodów z pracy dziecka nie wlicza sie do dochodów rodziców. Nawet jesli jest niepełnoletnie.
Po drugie, dochód syna powyżej 3089 zł w roku 2010 wyklucza (niestety) możliwość preferencyjneo rozliczenia jako samotnie wychwującej dziecko, a takze pozbawia Cie prawa do skorzystania z ulgi prorodzinnej.

Oboje składacie osobne zeznania.

gard

Post autor: gard »

Jeżeli syn w 2010 kończył 18 lat (tak rozumiem podane informacje), to daje to prawo do preferencyjnego rozliczenia jako osoba samotnie wychowująca (w 2010 wystąpiło wychowywanie samotne małoletniego dziecka).
Wysokość dochodu syna wyklucza zastosowanie ulgi rodzinnej.

Czech

Post autor: Czech »

Mam wątpliwości czy fakt,że rodzic wychowywał jako "samotnie wychowujący" choćby jeden dzień - nie dotyczy limitu 3089,
"Uprawnienie" to - wg mnie- dotyczy tylko "statusu samotnie wychowującego" - gdy np. w ciągu roku rodzic ponownie wyszedł "za mąż" albo dziecko w ciągu roku kończy 18 lub 25 lat.
Jeżeli by tak było jak piszesz - to przez analogię- można by zaliczyć ulgę prorodzinną do momentu ukończenia 18 lat bez względu na wysokość dochodu , a przecież tak nie jest.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

moim zdaniem gard ma rację, bo w 2010 roku występowało samotne wychowywanie niepełnoletniego dziecka - tak więc mama może się rozliczyć jako samotna matka, ale bez ulgi prorodzinnej

marbar

a mnie to (powiem szczerze) zupełnie zawiesiło.

Literalnie czytając zapisy ustawy, faktycznie można tak pomysleć:

4. Od dochodów rodzica lub opiekuna prawnego, podlegającego obowiązkowi podatkowemu, o którym mowa w art. 3 ust. 1, będącego panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację w rozumieniu odrębnych przepisów, lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności, jeżeli ten rodzic lub opiekun w roku podatkowym samotnie wychowuje dzieci:

1) małoletnie,

2) bez względu na ich wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymywały zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,

3) do ukończenia 25 roku życia uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty, przepisach o szkolnictwie wyższym lub w przepisach regulujących system oświatowy lub szkolnictwo wyższe obowiązujących w innym niż Rzeczpospolita Polska państwie, jeżeli w roku podatkowym nie uzyskały dochodów podlegających opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27 lub art. 30b w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej, o której mowa w art. 27 ust. 1, z wyjątkiem renty rodzinnej

- podatek może być określony, z zastrzeżeniem ust. 8, na wniosek wyrażony w rocznym zeznaniu podatkowym, w podwójnej wysokości podatku obliczonego od połowy dochodów osoby samotnie wychowującej dzieci, z uwzględnieniem art. 7, z tym że do sumy tych dochodów nie wlicza się dochodów (przychodów) opodatkowanych w sposób zryczałtowany na zasadach określonych w tej ustawie.
----

przy pkt 1 nie ma ograniczenia dochodu, ustawa nie nakazuje "bycia" przez cały rok samotnie wychowującym..
Przy pkt 3 - pełnoletność i ograniczenie dochodami.

Tu zaś osiagnęła pełnoletność i dochody przekraczające limit.....

Może coś jednak źle interpretujemy?

marbar

W sumie preferencyjne rozliczenie oraz ulga prorodzinna - to spełnienie tych samych warunków (jesli chodzi o art. 6 ustawy, bo prorodzinna to jeszcze pare innych warunków).

Wszędzie natykam się na wyjasnienia typu:
"Jeżeli pełnoletnie dziecko zarobiło w 2009 roku więcej niż 3089 zł, to rodzic traci prawo do całej ulgi prorodzinnej" (to z pit.pl)

Ryję w interpretacjach skarbowych i nie mogę trafić.
Czyżby nie było wyjaśniane, co w sytuacji ukończenia w trakcie roku 18 lat i zarobkowania?

Dlaczego można preferencyjnie (bo część roku małolat), a ograniczenie miałoby dotyczyć ulgi prorodzinnej?
Jesli jedno, to konsekwentnie drugie, nie?

Czy już źle gadam o tej porze?

Bartek

Post autor: Bartek »

Moim zdaniem dobrze gadasz - jak dziecko nie spełnia warunków do ulgi to i do samotnego wychowywania. W przeciwnym wypadku należało by też odliczać ulgę za m-ce przed 18 jak dzieciak skończył 18 w trakcie roku, i przekroczył dochód,a tak się nie robi.

koleżanka

Post autor: koleżanka »

A moim zdaniem nie macie racji. Samotne wychowywanie jest niezależne od ulgi na dziecko i raczej nie można wyciągać takiego wniosku "jak dziecko nie spełnia warunków do ulgi to i do samotnego wychowywania".

Dominika

Post autor: Dominika »

Myślę, że koleżanka ma rację.
Jeżeli małoletnie dziecko w roku podatkowym to samotnie wychowujący - tak.
Inaczej wygląda ulga - to tylko za miesiące nauki(jak nie przekracza 3089)
Ja gdzieś znalazłam, że "małoletnich(a zatem do ukończenia 18 roku życia),bez względu na ilość uzyskanych przez dzieci przychodów w danym roku". (dot. samotnie wychowujących).
Co o tym myślicie ?????

Zablokowany