pit-8c

gard

Re: pit-8c

Post autor: gard »

Odmowa przyjęcia zeznania jest bezprawna (jak podano wyżej) i nielogiczna: gdyby zeznanie przyniósł listonosz, to też by go nie przyjęto?

Mam na taką okoliczność sposób skuteczny w 100%.
Może komuś się przyda: uśmiecham się radośnie do Pani i mówię "- To proszę napisać na mojej kopii, że odmawia Pani przyjęcia.... Tylko bardzo poproszę o CZYTELNY podpis."

Jeszcze się nie zdarzyło, żeby urzędnik odważył się podtrzymać odmowę przyjęcia. Strach przed odpowiedzialnością osobistą zawsze zwycięża :)
Co innego odmowa anonimowa, co innego spersonalizowana :)

marbar

Post autor: marbar »

"uśmiecham się radośnie do Pani i mówię "- To proszę napisać na mojej kopii, że odmawia Pani przyjęcia.... Tylko bardzo poproszę o CZYTELNY podpis.""

I od dziś jestem Twoją fanką
:))))

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

albo jeszcze lepsza. "W takim razie czy mógłbym porozmawiać z Pani przełożonym... " ;-)

gard

Wirus napisał(a) :
> albo jeszcze lepsza. "W takim razie czy mógłbym porozmawiać z Pani
> przełożonym... " ;-)

Mój wariant szybszy :)
Często słyszę "to ja się zapytam..." i muszę czekać kwadrans zanim wróci, ale to ona lata po urzędzie, a nie ja.
A efekt ten sam - przyjmuje.

malami84

Post autor: malami84 »

Ja mam pytanie odnośnie 8-c , właśnie go dostałam mam dochód z umowy o prace i zlecenia w 2010, i rozliczyłam się już na picie 37. W części D pit 8c mam w pozycji 34 i 35 105zł , zryczałtowanego podatku od nagrody rzeczowej co ja mam teraz zrobić korektę na pit 36?

marbar

Post autor: marbar »

"W części D pit 8c mam w pozycji 34 i 35 105zł , zryczałtowanego podatku od nagrody rzeczowej co ja mam teraz zrobić korektę na pit 36?"

Masz wykazany przychód czy podatek?
Poz. 34 to rodzaj przychodu, a poz. 35 to kwota przychodu

Pit66

Post autor: Pit66 »

Po raz pierwszy muszę rozliczyć dochód z giełdy. Kupiłem w 2007 certyfikaty inwestycyjne wystawione przez emitenta. Sprzedałem je z zyskiem w 2010 r.
W międzyczasie dwukrotnie zmieniłem biuro maklerskie, przenosząc się razem z certyfikatami. Wiem , że BM przekazują sobie informacje o kosztach zakupu i powinno to być ujęte w PIT 8C. Niestety nie mam potwierdzenia zakupu tych certyfikatów otrzymanego w 2007 roku przy zakupie. Rachunek w tamtym DM już zamknąłem.
Czy mogę rozliczyć się z US tylko na podstawie PIT 8C z DM w którym sprzedawałem certyfikaty?
Jeśli wezwie mnie skarbówka, czy muszę przedstawić potwierdzenie zawarcia transakcji otrzymane przy kupnie? Nie mam go.

Tomek1

Post autor: Tomek1 »

Takie pytanko, mam pit-8c (zbycie akcji) i pit-11 (umowa o dzieło). Nie jestem do końca pewien czy dobrze rozumuje ale wydaje mi się że powinienem wypełnić pit-37 i pit-38. W pit-37 wychodzi mi nadpłaty 94 zł a w pit-38 do zapłaty 26 zł. W pit-8c nie ma nic o pobranej zaliczce na poczet podatku (wydawało mi się że biuro maklerskie powinno pobrac podatek ale może się myle). Pytanie, czy muszę najpierw zapłacić te 26 zł z pit-38 a poźniej dostanę 94 zł nadpłaty z pit-37 czy wystarczy że zlożę obydwa pit-y a urząd "sam sie ogarnie" i wypłaci mi nadpłatę z pit-37 pomniejszoną o należny podatek z pit-38 czyli (94-26) 68 zł ?

Wiem że są to niewielkie kwoty ale chcę wypełnić to raz a dobrze.

gard

Tomek1 napisał(a) :
> Takie pytanko, mam pit-8c (zbycie akcji) i pit-11 (umowa o dzieło). Nie
> jestem do końca pewien czy dobrze rozumuje ale wydaje mi się że powinienem
> wypełnić pit-37 i pit-38.

Tak. PIT-37 dla kwot z PIT-11 i PIT-38 dla PIT-8C z biura maklerskiego.

> W pit-37 wychodzi mi nadpłaty 94 zł a w pit-38 do
> zapłaty 26 zł. W pit-8c nie ma nic o pobranej zaliczce na poczet podatku
> (wydawało mi się że biuro maklerskie powinno pobrac podatek ale może się
> myle).

Mylisz się. Biuro maklerskie pobiera tylko zryczałtowany podatek od dochodów kapitałowych - jak trafi Ci się wypłata dywidendy.
Dochody ze zbycia akcji rozliczasz samodzielnie.

> Pytanie, czy muszę najpierw zapłacić te 26 zł z pit-38 a poźniej
> dostanę 94 zł nadpłaty z pit-37 czy wystarczy że zlożę obydwa pit-y a urząd
> "sam sie ogarnie" i wypłaci mi nadpłatę z pit-37 pomniejszoną o
> należny podatek z pit-38 czyli (94-26) 68 zł ?

Urząd sam z siebie tego nie zrobi.
Możesz (na osobnym piśmie albo korzystając z pola "uwagi" na każdym z pitów) wystąpić o zaliczenie 26 zł nadpłaty z PIT-37 na poczet należnego podatku z PIT-38.
Szczegóły w wątku tu: http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=2&t=1141
Uwaga: wątek ubiegłoroczny - w tegorocznych pitach numery pól są inne niż podane.

Zablokowany