mam problem

sara1234

mam problem

Post autor: sara1234 »

mam pytanie jeżeli małżonkowie maja inne adresy zamieszkania i jeden z nich ma internet do odliczenia, to wtedy najlepiej obliczyć ich oddzielnie prawda,temu na ktorego jest internet odliczyc internet a drugiemu dziecko prawda??

EDEKYY

Re: mam problem

Post autor: EDEKYY »

PRZECIEZ ADRESY W PITACH WYPISUJEMY WEDLUG MIEJSCA ZAMIESZKANIA PRAWDA?

Bartek

Post autor: Bartek »

Ale ja nie widzę problemu. Rozliczasz ich razem, wpisując faktyczne adresy zamieszkania (te które mieli zgłoszone w swoich urzędach na dzień 31.12.2010) . Skoro adres zamieszkania w PIT-37 = adres z faktury za Internet to wpisujesz wydatek, ulgę na dzieci dowolnie dzielisz między małżonków i tyle. Aha i zeznanie składają do US pod który podlega osoba występująca jako podatnik, a do drugiego wysyłają pisemną informację,że rozliczono się wspólnie w US tym i tym.

sara1234

akurat maja inne miejsca zameldowania ale urzedy te same, czyli bez problemu razem wpisujac inneadresy i dpisac internet przy tym na ktorego jest faktura a dziecko np w polowie?

Bartek

Istotny zarówno dla określenia US jak i ulgi na Internet jest adres zamieszkania,a nie zameldowania. Oba te adresy zgłasza się na NIP-3. Przy wspólnym rozliczeniu podział ulgi na dziecko nie ma znaczenia,bo i tak jest odliczana od wspólnego podatku,ale po połowie jest najrozsądniejsze i najbardziej logiczne :)

sara1234

czyli tak naprawde licza sie adresy zgloszone w us na ost dzien roku 2010?a moge internet odliczyc na meza bo na niego jest faktura a dziecko na małzonkę??

Bartek

Tak liczą się adresy zgłoszone jako adresy zamieszkania na koniec 2010 roku. Tak jak pisałem podział ulgi jest obojętny. Chociaż te ulgi są różne tzn ulga internetowa jest odliczana od dochodu (i dlatego jest istotne by odliczała ta osoba która jest na fakturze), natomiast ulga na dziecko jest ulgą od podatku (który przy wspólnym rozliczeniu jest wspólny) więc podział tu może być dowolny.

Aha i to,że ktoś odlicza sobie np Internet nie oznacza,że nie może jednocześnie korzystać z innych ulg np na dziecko.Jedno drugiego nie wyklucza.

Zablokowany