Witam
Szanowni Państwo otrzymałem PIT 11 i tu ciekawostka mam wypełnione pozycje 41 i 42. Zapewne wynika to z pracy na wyższej uczelni. Chcę rozliczyć się z żoną i wybrałem PIT37. Teraz moje pytania:
1. gdzie by należało by umieścić w PIT37 informacje podane w pozycjach 41 i 42 na PIT11?
2. Z tego co mi wiadomo przychody wynikające z pracy autorskiej są obarczone 50% kosztami uzyskania przychodu a u mnie jakoś wychodzi trochę ponad 43% (na tym PIT11). Czy to błąd pracodawcy i mam się do niego zgłosić czy też mam to skorygować samodzielnie wpisując właściwą wartość (50% z przychodu) w moim rozliczeniu rocznym?
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Coś innego - chyba prawa autorskie
Re: Coś innego - chyba prawa autorskie
Apropo tych kosztów : "z tytułu korzystania przez twórców z praw autorskich i artystów wykonawców z praw pokrewnych, w rozumieniu odrębnych przepisów, lub rozporządzania przez nich tymi prawami — w wysokości 50 % uzyskanego przychodu, z tym że koszty te oblicza się od przychodu pomniejszonego o potrącone przez płatnika w danym miesiącu składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe"
czyli to jest 50%, ale od kwoty z pozycji 41 pomniejszonej o składki na ub. społeczne
Co do wpisania w PIT-37 :
W polu 39 PIT-37 wpisujesz sumę kwot z pozycji 36 i 41 ( w programie możesz wpisać np 123+456 program sam doda)
W polu 40 w programie masz osobne podpola na wpisanie kosztów z pozycji 37 i 42
czyli to jest 50%, ale od kwoty z pozycji 41 pomniejszonej o składki na ub. społeczne
Co do wpisania w PIT-37 :
W polu 39 PIT-37 wpisujesz sumę kwot z pozycji 36 i 41 ( w programie możesz wpisać np 123+456 program sam doda)
W polu 40 w programie masz osobne podpola na wpisanie kosztów z pozycji 37 i 42
Re: Coś innego - chyba prawa autorskie
bardzo dziękuje za rzeczową i konkretna odpowiedź - już wszystko jasne