sprzedaż mieszkania z 1996r.

jola.L

sprzedaż mieszkania z 1996r.

Post autor: jola.L »

Witam,w 2010 sprzedałam mieszkanie kupione w 1996r. i środki ze sprzedaży przeznaczyłam na budowę domu.
Czy mam obowiązek zgłosić ten fakt do fiskusa?
Jeżeli tak to na jakim druku?
Za odpowiedź dziękuję.

Czech

Re: sprzedaż mieszkania z 1996r.

Post autor: Czech »

nie trzeba - minęło 5 lat od nabycia -sprzedaż jest zwolniona z podatku - nie rozlicza się,

jola.L

dziękuję za odpowiedź

Czech

czy to ja napisałem ? - WRÓĆ !!!!
5 lat minie dopiero w 2012
Podatku od sprzedaży nieruchomości nie muszą płacić podatnicy, którzy w ciągu 14 dni od dnia sprzedaży złożą w urzędzie skarbowym oświadczenie, że przychód ze sprzedaży nieruchomości przeznaczą na cele mieszkaniowe (tylko wymienione w ustawie o PIT). Jeśli jednak podatnicy nie spełnią warunków ustawowych, uprawniających do tego zwolnienia, np. gdy nie wydadzą wszystkich pieniędzy, to od niewykorzystanych środków będzie trzeba zapłacić 10-proc. PIT. W terminie płatności podatku podatnik jest zobowiązany złożyć deklarację podatkową.
Wysokość podatku: 10 proc. od przychodu
Rozliczenie z fiskusem: 14 dni od dnia dokonania odpłatnego zbycia nieruchomości
Formularz: PIT-23

Ulgi do wykorzystania:

- wolna od PIT jest sprzedaż nieruchomości nabytych w spadku lub darowiźnie,

- nie trzeba płacić PIT, gdy pieniądze ze sprzedaży mieszkania zostaną przeznaczone na inne cele mieszkaniowe w ciągu dwóch lat od momenty zbycia.

Zasada: nie płaci się podatku jeśli sprzedaż nastąpi po upływie pięciu lat licząc od końca roku, w którym nastąpiło nabycie.

jola.L

::))w 2012 minie 16 lat

Czech

a którego dziś mamy?
i jak dojść do śródmieścia ?

Zablokowany