pit przez internet, a zwrot/zapłata?
-
kaasia
pit przez internet, a zwrot/zapłata?
czy mogę wysłać PITy/38,37,0/ przez internet jeśli mam podatek do zapłaty/akcje,obligacje/ i jednocześnie nadwyżkę podatku .
wysyłając pocztą załaczałam pismo z prośbą o potrącenie należności z nadpłaty, co w przypadku wysyłki e-deklaracji?
wysyłając pocztą załaczałam pismo z prośbą o potrącenie należności z nadpłaty, co w przypadku wysyłki e-deklaracji?
Re: pit przez internet, a zwrot/zapłata?
pity wysyłasz przez internet.
Pismo wysyłasz pocztą ;)
Pismo wysyłasz pocztą ;)
Gard kiedyś radził tak:
"Dokładnie to samo można osiągnąć używając pola na korespondencję do US (na pit-38 jest to poz. 61, na pit-37 poz. 127).
Od kilku lat na PIT-38 robię dopisek "należny podatek w wysokości xxx zł proszę potrącić z nadpłaty wynikającej z PIT-37", a na PIT-37 "proszę o potrącenie z nadpłaty podatku w wysokości xxx zł wynikającego z PIT-38". Co roku dostaję pomniejszony zwrot i nie mam nieuregulowanych zobowiązań z tytułu PIT-38.
Wersja dla ostrożnych (tzw. telefon do przyjaciela) - zadzwoń do swojego US i zapytaj, czy wolą to jako uwagi na PIT-ach czy jako odrębne pismo. Tobie wszystko jedno (interesuje Cię efekt), więc możesz wybrać wariant wygodniejszy dla pracowników US."
"Dokładnie to samo można osiągnąć używając pola na korespondencję do US (na pit-38 jest to poz. 61, na pit-37 poz. 127).
Od kilku lat na PIT-38 robię dopisek "należny podatek w wysokości xxx zł proszę potrącić z nadpłaty wynikającej z PIT-37", a na PIT-37 "proszę o potrącenie z nadpłaty podatku w wysokości xxx zł wynikającego z PIT-38". Co roku dostaję pomniejszony zwrot i nie mam nieuregulowanych zobowiązań z tytułu PIT-38.
Wersja dla ostrożnych (tzw. telefon do przyjaciela) - zadzwoń do swojego US i zapytaj, czy wolą to jako uwagi na PIT-ach czy jako odrębne pismo. Tobie wszystko jedno (interesuje Cię efekt), więc możesz wybrać wariant wygodniejszy dla pracowników US."
W tym roku są to pola odpowiednio 128 (PIT-37) i 62 (PIT-38)
-
kaasia
Re:dziękuję bardzo:)
co trzy głowy to nie jedna:)
p.s.swojej nie liczę, bo ja białogłowa:)
p.s.swojej nie liczę, bo ja białogłowa:)
O, Waćpanna. Radam Cie serdeńko i o Wasze zdrowie zapytuje.
Osada Łódź niedaleko, chyba nie pogardzisz gościną ;)
Osada Łódź niedaleko, chyba nie pogardzisz gościną ;)
:)))))))))))))))))
Acan pięknie prawisz
:)
Acan pięknie prawisz
:)
-
kaasia
Re: całkiem OT:)
Wirus napisał(a) :
> O, Waćpanna. Radam Cie serdeńko i o Wasze zdrowie zapytuje.
>
> Osada Łódź niedaleko, chyba nie pogardzisz gościną ;)
gościny w Łodzi nie odrzucę, gdyż to moje miasto rodzinne:),
tylko koleje losu rzuciły mnie na te rubieże, gdzie... US też działa:(
p.s. mam nadzieję,że "ortodoksyjni PITowcy" wybaczą to pitolenie;)
> O, Waćpanna. Radam Cie serdeńko i o Wasze zdrowie zapytuje.
>
> Osada Łódź niedaleko, chyba nie pogardzisz gościną ;)
gościny w Łodzi nie odrzucę, gdyż to moje miasto rodzinne:),
tylko koleje losu rzuciły mnie na te rubieże, gdzie... US też działa:(
p.s. mam nadzieję,że "ortodoksyjni PITowcy" wybaczą to pitolenie;)
"tylko koleje losu rzuciły mnie na te rubieże, gdzie... US też działa:("
szczęściara?
;-)
szczęściara?
;-)