witam
pytałam już wcześniej ale nie otrzymałam odpowiedzi więc pozwoliłam sobie poruszyć ten temat jeszcze raz.
Wdowa otrzymała od pracodawcy męża 2 PIT-y 11. jeden z nich jest wystawiony na zmarłego /wynagrodzenie za pracę/ drugi zaś wystawiony na wdowę z takimi danymi:
przychód z tyt. praw autorskich - 3559,40
kup - 74,17
dochód - 3485,26
zaliczka pobrana - 309
zus - 429,95
zdrowotne - 209,73
dodam, że ten przychód to jest 2/3 wynagrodzenie zmarłego
i teraz pyt. jak to jest z tymi kosztami uzyskania przychodu? czy są czy nie? czy zus i skł. zdrowotne powinny być potrącane?
Tutaj na forum "Koleżanka" odpowiedziała mi że "przy wypłacie po śmierci pracownika nie stosuje się żadnych kosztów", ja również tak myślałam jednakże pani wystawiająca PIT twierdzi że jest odwrotnie.
Owa pani powiedziała również " podatek w tym przypadku nie powinien być pobierany ale skoro tak się stało to już niestety nie możemy nic zrobić!!!???
Wdowa dostanie również pit-8c /po upomnieniu się !!!/ dot. otrzymanych zapomóg / ma odprowadzić podatek/. Było ich dwie. jedna w kwocie 2280 zł a druga 3400zł. Ta pierwsza nie podlega opodatkowaniu a więc czy powinna znaleźć się na tym pit-8c? i czy w ogóle zakład pracy może teraz jeszcze wystawić ten PIT bo przecież obowiązkowo mają termin do końca lutego?
Bardzo proszę o pomoc bo się pogubiłam.
proszę o pomoc
-
Czech
Re: proszę o pomoc
1) koszty uzyskania
PIT 11 na którym otrzymałaś przychody po zmarłym mężu
dotyczą praw majątkowych.
Przychody te otrzymują osoby uprawnione a więc głównie żona, czasami dzieci.
Nie przewiduje się - zgodnie z art. 22 ust. 9 ustawy kosztów uzyskania przychodu dla praw majątkowych, w związku z czym podstawa opodatkowania nie powinna zostać o nie pomniejszona.
co tutaj "koleżanka" już wcześniej pisała.Natomiast na pracodawcy ciąży obowiązek poboru zaliczki, więc kompletnie nic się nie zgadza z tym co ta "PANI" od PITa 11 usiłuje ci wmówić.
Z tego co pamiętam na PIT-8c umieszcza się tylko te przychody, od których trzeba "zapłacić" podatek więc powinna być tylko ta druga kwota zapomogi - 3400.
PIT - chociaż już po terminie - powinien być wystawiony.
PIT 11 na którym otrzymałaś przychody po zmarłym mężu
dotyczą praw majątkowych.
Przychody te otrzymują osoby uprawnione a więc głównie żona, czasami dzieci.
Nie przewiduje się - zgodnie z art. 22 ust. 9 ustawy kosztów uzyskania przychodu dla praw majątkowych, w związku z czym podstawa opodatkowania nie powinna zostać o nie pomniejszona.
co tutaj "koleżanka" już wcześniej pisała.Natomiast na pracodawcy ciąży obowiązek poboru zaliczki, więc kompletnie nic się nie zgadza z tym co ta "PANI" od PITa 11 usiłuje ci wmówić.
Z tego co pamiętam na PIT-8c umieszcza się tylko te przychody, od których trzeba "zapłacić" podatek więc powinna być tylko ta druga kwota zapomogi - 3400.
PIT - chociaż już po terminie - powinien być wystawiony.