Ulga prorodzinna: Ojciec + PIT-11 + PIT-40A, dziecko PIT-11
-
Seba
Ulga prorodzinna: Ojciec + PIT-11 + PIT-40A, dziecko PIT-11
Dzień dobry mam taki problem.
Córka ma rentę rodzinną ( jest pełnoletnia ma 20 lat ) i otrzymała PIT 40A oraz z praktyk zawodowych otrzymała PIT-11 przychód 2100 zł ( nadal się uczy )
Ja ma rentę co wykazane jest w PIT-40A + PIT-11 przychód 14000 zł
Ja wypełniam PIT-37 i teraz najważniejsze.
Czy mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej jako osoba sama wychowująca dziecko i czy muszę dodatkowo wykazywać informacje o przychodach dziecka z PIT/40A i PIT/11
Czy wystarczy że Ja złożę PIT-37 i PIT-0
Córka ma rentę rodzinną ( jest pełnoletnia ma 20 lat ) i otrzymała PIT 40A oraz z praktyk zawodowych otrzymała PIT-11 przychód 2100 zł ( nadal się uczy )
Ja ma rentę co wykazane jest w PIT-40A + PIT-11 przychód 14000 zł
Ja wypełniam PIT-37 i teraz najważniejsze.
Czy mogę skorzystać z ulgi prorodzinnej jako osoba sama wychowująca dziecko i czy muszę dodatkowo wykazywać informacje o przychodach dziecka z PIT/40A i PIT/11
Czy wystarczy że Ja złożę PIT-37 i PIT-0
Re: Ulga prorodzinna: Ojciec + PIT-11 + PIT-40A, dziecko PIT-11
Pełnoletnia córka składa osobny PIT 37, w którym ujmuje dochody z renty i z umowy o pracę (praktyki).
Ty składasz osobny PIT 37 (z renty i umowy o pracę) zaznaczając, że rozliczasz się jako samotnie wychowująca dziecko. Masz również prawo odliczyć ulgę prorodzinną (PIT O)
Ty składasz osobny PIT 37 (z renty i umowy o pracę) zaznaczając, że rozliczasz się jako samotnie wychowująca dziecko. Masz również prawo odliczyć ulgę prorodzinną (PIT O)
Tylko trzeba pamiętać,że z PIT40A zaliczki do PIT-37 przenosi się z pola 45,a nie 34.
-
Gość
Jeszcze nurtuje mnie jedno:
Czy córka może się rozliczać czy musi ?
Zaznaczam że przychody z PIT-11 nie przekroczyły sumy 3089 zł
Czy córka może się rozliczać czy musi ?
Zaznaczam że przychody z PIT-11 nie przekroczyły sumy 3089 zł
Z każdego opodatkowanego dochodu/straty należy się rozliczyć. Bez względu czy jest to 1 grosz czy 1 milion zł :)
-
Gość
Zgadza się ale PIT-40A jest sam w sobie rozliczeniem a dochód z PIT-11 tak jak wcześniej pisałem nie przekroczył kwoty wymaganej
zarównop dochody z renty, jak i dochody z umowy o pracę - sa opodatkowane na zasadach ogólnych.
Należy je wykazać ŁĄCZNIE, ponieważ to jest cały dochód podatnika uzyskany w danym roku podatkowym.
Mogłoby się zdarzyc, np., że z zaokrągleń wynika jakaś różnica, albo że przekroczyłoby się np. próg podatkowy, lub np. obaj płatnicy odliczyli kwote wolną od podatku itd.
Podatnik ma OBOWIĄZEK wykazać swoje dochody ŁĄCZNIE.
Należy je wykazać ŁĄCZNIE, ponieważ to jest cały dochód podatnika uzyskany w danym roku podatkowym.
Mogłoby się zdarzyc, np., że z zaokrągleń wynika jakaś różnica, albo że przekroczyłoby się np. próg podatkowy, lub np. obaj płatnicy odliczyli kwote wolną od podatku itd.
Podatnik ma OBOWIĄZEK wykazać swoje dochody ŁĄCZNIE.
Ale nie ma znaczenia czy przekracza czy nie ! Jeżeli poza tym co ma w PIT40A zarobiła cokolwiek więcej to musi się rozliczyć z obu zeznań na jednym PIT-37 (wówczas PIT40A przestaje być rozliczeniem,a staje się informacją)
-
Gość
Jeszcze raz dziękuję bardzo i pozdrawiam