pit-8c

marbar

Re: pit-8c

Post autor: marbar »

_mArFiL_ napisał(a) :
> Aha, czyli to stażu tez sie tyczy?

dochody ze stażu są opodatkowane na zasadach ogólnych.

marbar

Przydreptałam odszczekać swoje zdanie na temat 3091.

Ma być 3089

art.6 ust 4
"...w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej..."

czyli 556,02 / 18 = 3089

Idę szukac następnych swoich wpisów w tym temacie......

Ps. Dzięki Czech za Twój upór - zmusił mnie do resetu

marbar

Przydreptałam odszczekać swoje zdanie na temat 3091.

Ma być 3089

art.6 ust 4
"...w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej..."

czyli 556,02 / 18 = 3089

Idę szukac następnych swoich wpisów w tym temacie......

Ps. Dzięki Czech za Twój upór - zmusił mnie do resetu

jaaa71

Post autor: jaaa71 »

Koleżanka rozlicza się jako matka samotnie wychowująca dziecko, ma PIT z ZUS. Do tego ma PIT-8C (dofinansowanie wycieczki z byłego zakładu pracy męża). Rozliczyłam ją na PIT-36 plus załącznik O. Kwotę z PIT-8C wpisałam w inne. Dziś przyszła z "reklamacją" bo w US odprawili ją z kwitkiem, Pani z informacji odmówiła przyjęcia PIT-36 bo ma być PIT-37, bo niby PIT-36 tylko gdy jest działalność lub renta zagraniczna. No i jestem w kropce. Byłam przekonana, że PIT-8c wymusza PIT-36.

Czech

Post autor: Czech »

Jak to mówią -burdel, że i nóż w kieszeni sam się otwiera...
Poproszę o nazwisko tej Pani i numer do Urzędu, w którym "pracuje".
Czuję zapach krwi....

jaaa71

Urząd Skarbowy Chrzanów :D Nie wiem, która Pani, i raczej nie chcę wiedzieć, bo rzeczywiście mogłoby być mało przyjemnie.

Czech

Post autor: Czech »

dzięki - o której godzinie było usiłowanie składania zaznania?

marbar

Czech napisał(a) :

> Czuję zapach krwi....

uuuuuuu.... będzie gorąco
:))
Daj znać

Może się przyda:

(..)Często zdarza się, że podatnik chcący osobiście złożyć deklarację odchodzi z niczym. Urzędnik bowiem stwierdza, że deklaracja ma jakieś mniejsze lub większe braki i wobec tego nie może jej przyjąć. Tymczasem nie ma przepisu, który zezwalałby urzędnikowi na takie zachowanie. - Dokonując takiej wstępnej oceny deklaracji w momencie jej osobistego składania przez stronę, organ przekracza swe uprawnienia związane z czynnościami sprawdzającymi - mówi Paweł Mazurkiewicz z MDDP.

Przepisy ordynacji podatkowej (art. 272) jasno stanowią, że urząd może badać, czy deklaracja nie ma braków, tylko po jej przyjęciu. Odbywa się to w postępowaniu sprawdzającym. Ordynacja wyraźnie wskazuje, że w razie stwierdzenia, iż deklaracja zawiera błędy lub oczywiste omyłki bądź że wypełniono ją niezgodnie z ustalonymi wymaganiami, organ podatkowy zwraca się do podatnika o złożenie niezbędnych wyjaśnień oraz o skorygowanie deklaracji. Wskazuje przy tym przyczyny, z powodu których informacje zawarte w deklaracji podaje w wątpliwość (art. 274 § 1). W razie odesłania podatnika bez potwierdzenia odbioru deklaracji zabiera się mu możliwość ustosunkowania się na piśmie do wszelkich okoliczności.(..)

źródło: http://archiwum.rp.pl/artykul/623512_Mn ... nHash=true

jaaa71

Marbarko i Czechu dziękuję :)
Dokładnie to samo powiedziałam koleżance, urzędniczka ma przyjąć a dopiero po przyjęciu może się zastanawiać czy jest źle. Z tym, że wiecie jak jest, jak się ma z nimi do czynienia bez przerwy, to wiadomo co odpowiedzieć w takiej sytuacji. Jednak Koleżanka jest w US raz w roku, wystała się w kolejce by na koniec się dowiedzieć, że jest źle.
Zrobiłam jej drugą wersję (złą), wyjaśniłam, jakie są zasady i który PIT jest prawidłowy. Przypomniałam, że w ubiegłym roku, przy takich samych źródłach dochodu składała PIT-36 i tyle. Koleżanka ma zamiar iść z dwoma PIT-ami i zostawić ten, który jej odbiorą. Nie zamierza trzeci raz stawać w kolejce. Ma świadomość, że jak złoży złe zeznanie, może być wzywana do korygowania.

Bartek

Post autor: Bartek »

Trzeba było wysłać PIT przez Internet :) Po diabła stać w kolejce i jeszcze dostać bzdetną informację?

Zablokowany