Szukałem, ale nie było jednoznacznej odpowiedzi.
Kiedyś wypełniłem NIP-3 i podałem nr konta, w tamtym roku dostałem zwrot nadpłaty na konto. W tym roku złożyłem PIT-37 bez adnotacji "proszę o zwrot nadpłaty na konto" i bez NIP-3. Czy dostanę zwrot na konto? Czy będę dostawał na konto do odwołania (do złożenia NIP-3 z zaznaczonym polem "likwidacja konta")? Jak to wygląda praktycznie? Czy są przepisy ogólne, czy zależy to od Urzędu Skarbowego? (mój urząd, to Trzeci US Lublin).
NIP3 w tamtym roku, brak NIP3 w tym roku a zwrot na konto
Re: NIP3 w tamtym roku, brak NIP3 w tym roku a zwrot na konto
ja nie składam co roku NIP 3 i zwrot dostaje na konto. Gdyby była zmiana konta lub rezygnacja to należy złożyć NIP 3. Ale jeżeli konto jest dobre i nie rezygnijesz z konta to nic nie robisz
Jeżeli nie nastąpiła żadna zmiana ( w tym również zmiana konta) to nie trzeba składać NIP3.
dokładnie. Nie trzeba na picie wpisywac żadnych adnotacji typu "proszę o zwrot na konto" US jeżeli nie ma podanego konta to nadpłatę z automatu wyśle przekazem a jeżeli będzie miał podane to z automatu zawsze wyśle na konto.
NIP-3 składa się tylko i wyłącznie wtedy gdy nastąpi zmiana. Nie trzeba składac co roku. Konto raz podane będzie w systemie US dopóki ktoś go nie anuluje lub poda inne.
NIP-3 składa się tylko i wyłącznie wtedy gdy nastąpi zmiana. Nie trzeba składac co roku. Konto raz podane będzie w systemie US dopóki ktoś go nie anuluje lub poda inne.