Praca za granicą a podatek

75sylwia1

Praca za granicą a podatek

Post autor: 75sylwia1 »

Witam mam problem z rozliczeniem brata w grudniu ubiegłego roku pojechał do pracy za granicę konkretnie mówiąc do Niemiec, od swojego pracodawcy dostał informacje o dochodach osiągniętych za granicą do Urzędu skarbowego, są tam pozycje przychód diety i koszty uzyskania przychodu oraz ostatnia pozycja dochód, na dole pisze informacja

"dochody osiągnięte za granicą zwolnione od podatku na podstawie art. 27 ust 8. ustawy o podatku dochodowym- do ustalenia stopy procentowej umożliwiającej opodatkowanie dochodów uzyskanych w Polsce ( do pit-36)"

Nigdy nie rozliczałam podatku z dochodów osiągniętych poza granicami kraju i nie wiem na jakim picie to rozliczyć w jakiej pozycji wpisać bo w pit-36 pozycja inne źródła są tylko renty i emerytury osiągnięte za granicą, dodam że on tam pracuje legalnie więc podatek ma odprowadzany na miejscu, poprzednie miesiące pracował w Polsce. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje za informacje.

Czech

Re: Praca za granicą a podatek

Post autor: Czech »

PIT 36+ZG
ZG poz 9 : przychód (brutto)Bruttoarbeitslohn einschl.pomniejszony o :
- koszty uzyskania przychodu - 111,25/mc
- 30% diety(42 Euro) za każdy dzień pobytu

75sylwia1

tylko że on nie dostał pitu z zagranicy tylko taką informacje od polskiej firmy która go tam zatrudniła i wszystko jest w złotówkach, trochę jak dla mnie to zbyt skomplikowane te wyliczenia co pan podał a nie chcę mu źle wyliczyć.

Czech

PIT 36+ZG
ZG poz 9 : dochód po odliczeniu - ostatnia pozycja z informacji
Czy pieniądze dostał w grudniu ?

75sylwia1

nie pieniadze dostał dopiero w styczniu za pierwszy miesiąc pracy

Czech

a więc dopiero w przyszłym roku - ewentualne rozliczenie

75sylwia1

Dziękuje za odpowiedź, dobrze że jest tu ktoś tak dobrze zorientowany w prawie podatkowym:))

Zablokowany