mam wątpliwość co zrobić ... otzrymałem PIT-11 za zlecenie na 67.50 łącznie z KUP i pobraną zaliczką na podatek. co zrobić?
1. wpisać do rozliczenia rocznego - odzyskam podatek (suma wszystkich dochodów poniżej 3000 zł) właściwie nie zapłacę podatku zryczałtowanego, który się w tym przypadku należy US.
2. nie wpiszę do rozliczenia - ale jednak poszedł PIT do mojego US a podatek jest tam zaniżony, bo płatnik uzwględnił koszty. co prawda to kwestia ok. 2 zł ale jest problem
PIT-11 za zlecenie na ok. 70 zł
Re: PIT-11 za zlecenie na ok. 70 zł
"mam wątpliwość co zrobić ... otzrymałem PIT-11 za zlecenie na 67.50 łącznie z KUP i pobraną zaliczką na podatek. co zrobić?"
tzw. "małe umowy" zlecenia (do 200 zł) - powinny być rozliczane przez zleceniodawcę na bieżąco, ryczałtem.
Nie wiem dlaczego dostałeś w takim wypadku PIT 11, ale skoro dostałeś, to prawdopodobnie zleceniodawca nie pobrał zryczałtowanego - dowiedz się koniecznie.
Jesli nie pobral zryczałtowanego, to MUSISZ ująć ten dochód w zeznaniu rocznym
tzw. "małe umowy" zlecenia (do 200 zł) - powinny być rozliczane przez zleceniodawcę na bieżąco, ryczałtem.
Nie wiem dlaczego dostałeś w takim wypadku PIT 11, ale skoro dostałeś, to prawdopodobnie zleceniodawca nie pobrał zryczałtowanego - dowiedz się koniecznie.
Jesli nie pobral zryczałtowanego, to MUSISZ ująć ten dochód w zeznaniu rocznym
-
aaa
z PIT 11 wynika, że pobrał zaliczkę na podatek, więc chyba nie pobrał jednocześnie podatku zryczałtowanego
-
aaa
w US zaspany jegomość nie rozumiał dlaczego nie powinno byc PIT-a a na odczepnego kazał doliczyć - może nie będzie draki
Z tym zryczałtowanym podatkiem to nie zawsze jest tak, że każda kwota poniżej 200 zł. obliguje do pobrania podatku zryczałtowanego. Jest tak na przykład jeżeli kwota wynagrodzenia jest określona godzinowo.