ulga abolicyjna

avesion

ulga abolicyjna

Post autor: avesion »

Witam wszystkich czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć (jak chłop krowie na rowie:))jak wyliczyć ulgę abolicyjną wiem ze trzeba wyliczyć podatek od całości a później wyliczyć procent i pomnożyć przez dochód pl a na koniec wynik odjąć od podatku i różnicą jest właśnie ta ulga jeżeli wiec ktoś byłby tak miły i mógłby mi napisać kwotę z której pozycji podzielić przez która żeby otrzymać procent i przez jaka kwotę pomnożyć otrzymany wynik troszkę to zakręciłem ale chyba wiadomo o co chodzi:)
Mam jeszcze jedno pytanie otóż w zeszłym roku w marcu urodził mi się synek jestem kawalerem a moja narzeczona jest panna mieszkamy ze sobą razem od lipca zeszłego roku wiec przez te 4 miesiące mieszkaliśmy osobno synek w tym czasie mieszkał z narzeczona ja w tym czasie najpierw pracowałem 100 km od domu i widywałem się z nimi raz na tydzień a później wyjechałem do Holandii i nie było mnie 2 miesiące w związku z tym mam pytanie czy moja narzeczona za ubiegły rok może rozliczyć się jako osoba samotnie wychowująca dziecko ? za każdą pomoc berdę bardzo wdzięczny z góry dziękuję i pozdrawiam

Czech

Re: ulga abolicyjna

Post autor: Czech »

1) samotne wychowanie
Fakt, że rodzice nie mieszkają razem ze sobą nie jest wystarczający aby uznać taką ulgę.Musi wystąpić PRAWDZIWE
"osamotnienie", a z tego co opisujesz - cały czas byłeś aktywnie
wychowującym dziecko - tylko nie zawsze obecny.
2)ulga abolicyjna
Służy - w praktyce -do tego aby zrównać metodę "proporcjonalną" (zwykle mniej korzystną) z metodą "progresji".
Czyli dotyczy tylko tych krajów gdzie podatek oblicza się "proporcjonalnie" - np.:Holandia.
Jeżeli uzyskałeś dochody w "Holandii" to :
Robimy wyliczenie "wstępne"
- wyliczasz je wg metody proporcjonalnej
- wynik (podatek) nr 1 zapisujesz na "boku"
- wyliczasz je jeszcze raz od nowa, ale metodą progresji
- wynik nr 2 zapisujesz na "boku"
Teraz robimy rozliczenie " na gotowo"
- wyliczasz dochody zagraniczne wg metody proporcjonalnej
- porównujesz wyniki nr 1 z nr 2 z rozliczenia "wstępnego" - a różnica do poz.37 zał "O"

Zablokowany