ulga rehabilitacyjna

Aneta

ulga rehabilitacyjna

Post autor: Aneta »

Witam!Proszę o pomoc w kwestii ulgi rehabilitacyjnej.Jestem osobą z orzeczeniem o niepełnosprawności i co rok odliczam ulgę rehabilitacyjną,od czerwca orzeczenie ma równiez mój nieletni syn.Czy z tego tytułu mogę również odliczyć ulgę rehabilitacyjną?Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Czech

Re: ulga rehabilitacyjna

Post autor: Czech »

Odliczeń z tytułu wydatków poniesionych na cele rehabilitacyjne oraz wydatków związanych z ułatwieniem wykonywania czynności życiowych, mogą dokonywać również podatnicy, na których utrzymaniu są następujące osoby niepełnosprawne: współmałżonek, dzieci własne i przysposobione, dzieci obce przyjęte na wychowanie, pasierbowie, rodzice, rodzice współmałżonka, rodzeństwo, ojczym, macocha, zięciowie i synowe – jeżeli w roku podatkowym dochody tych osób niepełnosprawnych nie przekroczyły kwoty 9.120 zł.

Aneta

Post autor: Aneta »

Syn nie osiągnoł żadnego dochodu w 2010 roku,więc spełnia ten warunek.Czy to znaczy ,że w PIT/o w rubryce ulga rehabilitacyjna mogę wpisac kwotę 4560?

Ed

Post autor: Ed »

Podatnik nie może odliczyć dwa razy tej samej ulgi np jeżeli odliczył na siebie 2280 zł na dojazdy na rehabilitację to takiej samej nie może odliczyć na dowożenie dziecka na rehabilitację, chyba że chodzi o koszty udokumentowana np rachunkami.

Zablokowany