PIT-38
PIT-38
Od kilku dni staram się wysłać elektronicznie PIT-38.Wpisuję kwotę z poprzedniego roku oraz wybieram z listy właściwy urząd skarbowy...niestety,zeznanie wraca z komunikatem,że nie zostało wyslane z powodu błędów(a błędów w zeznaniu nie ma,jest zweryfikowane a dane swoje sprawdzałem kilka razy). Miał ktoś podobny problem?
Re: PIT-38
Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie PIT-38 zeszłorocznego ?
Bartek napisał(a) :
> Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> PIT-38 zeszłorocznego ?
Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są w zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako dane z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z roku 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
> Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> PIT-38 zeszłorocznego ?
Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są w zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako dane z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z roku 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
Gość napisał(a) :
> Bartek napisał(a) :
> > Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> > PIT-38 zeszłorocznego ?
> Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są w
> zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako dane
> z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z roku
> 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
Tego nie trzeba rozumieć - to są e-deklaracje ;)
A poważnie: system weryfikuje podatnika przez kwotę przychodu - jest mu obojętne, czy przychód ubiegłoroczny jest "tego samego gatunku" co aktualnie składane zeznanie.
Czyj przychód? Podatnika składającego PIT-38 (bo to on weryfikuje swoją tożsamość).
> Bartek napisał(a) :
> > Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> > PIT-38 zeszłorocznego ?
> Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są w
> zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako dane
> z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z roku
> 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
Tego nie trzeba rozumieć - to są e-deklaracje ;)
A poważnie: system weryfikuje podatnika przez kwotę przychodu - jest mu obojętne, czy przychód ubiegłoroczny jest "tego samego gatunku" co aktualnie składane zeznanie.
Czyj przychód? Podatnika składającego PIT-38 (bo to on weryfikuje swoją tożsamość).
gard napisał(a) :
> Gość napisał(a) :
> > Bartek napisał(a) :
> > > Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> > > PIT-38 zeszłorocznego ?
> > Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są
> w
> > zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako
> dane
> > z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z
> roku
> > 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
>
> Tego nie trzeba rozumieć - to są e-deklaracje ;)
>
> A poważnie: system weryfikuje podatnika przez kwotę przychodu - jest mu obojętne, czy
> przychód ubiegłoroczny jest "tego samego gatunku" co aktualnie składane
> zeznanie.
>
> Czyj przychód? Podatnika składającego PIT-38 (bo to on weryfikuje swoją tożsamość).
Poszło...wiedziałem,że myślenie nie zawsze ma sens-dzięki za pomoc. PS Rozumiem,że wysyłając wspólny PIT-37, jako przychód podaje łączne przychody moje i żony z PIT-37 za 2009 rok?
Pozdrawiam serdecznie;)
> Gość napisał(a) :
> > Bartek napisał(a) :
> > > Ale jaki kod błędu ? 414 ? Próbowałeś wpisać przychód z np PIT-37, a nie
> > > PIT-38 zeszłorocznego ?
> > Status błędu 414. Błędne dane identyfikacyjne-dane te sprawdziłem kilka razy-są
> w
> > zeznaniu wpisane prawidłowo. Pit-38 składam po raz pierwszy,więc wpisałem 0-jako
> dane
> > z zeszłego roku. Zupełnie nie rozumiem dlaczego miałbym wpisywać dane z PIT-37 z
> roku
> > 2009? To był PIT małżeński-czyj przychód miałbym wpisywać(i dlaczego?) w PIT-38?
>
> Tego nie trzeba rozumieć - to są e-deklaracje ;)
>
> A poważnie: system weryfikuje podatnika przez kwotę przychodu - jest mu obojętne, czy
> przychód ubiegłoroczny jest "tego samego gatunku" co aktualnie składane
> zeznanie.
>
> Czyj przychód? Podatnika składającego PIT-38 (bo to on weryfikuje swoją tożsamość).
Poszło...wiedziałem,że myślenie nie zawsze ma sens-dzięki za pomoc. PS Rozumiem,że wysyłając wspólny PIT-37, jako przychód podaje łączne przychody moje i żony z PIT-37 za 2009 rok?
Pozdrawiam serdecznie;)
Nie, podajesz tylko przychód osoby, która występuje w zeznaniu jako pierwsza ;)
No tak, w tym braku logiki,jest to logiczne...
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
Mam pilne pytanie!! Jak sprawdzić "Kwotę przychodu z zeznania lub rocznego obliczenia podatku, za rok podatkowy 2009" Nie posiadam ksero zeznania, a jest mi potrzebna do wysłania e-deklaracji.
A masz PITy od pracodawców za 2009 ? Jak tak to zsumuj to co jest w kolumnach przychód :)
Bartek napisał(a) :
> A masz PITy od pracodawców za 2009 ? Jak tak to zsumuj to co jest w
> kolumnach przychód :)
Ciągle wyskakuje mi błąd 414 ;/ już sam nie wiem co robić...
> A masz PITy od pracodawców za 2009 ? Jak tak to zsumuj to co jest w
> kolumnach przychód :)
Ciągle wyskakuje mi błąd 414 ;/ już sam nie wiem co robić...