Jaki pit jest właściwy
-
75sylwia1
Jaki pit jest właściwy
Mam do rozliczenia małżeństwo emerytów którzy maja oprócz pitów 40 A jeszcze pit 8C na odpłatne zbycie papierów wartościowych nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jakim picie ich rozliczyć, dodatkowo kozystają z ulgi na wyszkolenie uczniów. Czy może ktoś mi udzielic informacji na jakim picie ich mam rozliczyć i gdzie wpisać dochód z odpłatnego zbycia papierów wartościowych?
-
75sylwia1
Re: Jaki pit jest właściwy
znalazłam ze ten dochód z papierów mam wpisać na pit 38, pozostaje pytanie jaki pit będzie właściwy 36 czy 37 w poprzednim roku rozliczali się na 37 i tez była ta ulga za wykształcenie ucznia, pani już nie ma działalności gospodarczej i jeszcze kwestia tego że mam wpisać maksymalną ulgę która znajdzie pokrycie w podatku a skoro na picie 38 jest dopłata to jak to odliczyć czy to urząd skarbowy potem sam odejmuje od nadpłaty z pit 37 lub 36 podatek należny z pit 38 czy ja mam to zrobić w jakiejś pozycji? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam.
-
Czech
Należy złożyć:
1) PIT 38 - zbycie papierów.
2) PIT 37+PIT0 - dla rozliczenia ulgi uczniowskiej.
3) Równocześnie złożyć odrębne pismo z prośbą o KOMPENSATĘ - czyli aby dopłatę PIT 38 pokryć nadpłatą z PIT 37.
1) PIT 38 - zbycie papierów.
2) PIT 37+PIT0 - dla rozliczenia ulgi uczniowskiej.
3) Równocześnie złożyć odrębne pismo z prośbą o KOMPENSATĘ - czyli aby dopłatę PIT 38 pokryć nadpłatą z PIT 37.
-
Gość
Czech napisał(a) :
> Należy złożyć:
> 1) PIT 38 - zbycie papierów.
> 2) PIT 37+PIT0 - dla rozliczenia ulgi uczniowskiej.
> 3) Równocześnie złożyć odrębne pismo z prośbą o KOMPENSATĘ - czyli aby
> dopłatę PIT 38 pokryć nadpłatą z PIT 37.
Dziękuję za odpowiedź, a mam jeszcze pytanie to pismo z prośbą o kompensatę to napisać na normalnej kartce, a czy jest do tego jakiś wzór czy obojętnie jak to napisać i czy trzymać się szablonu czyli na górze z jednej strony dane osoby składającej a z drugiej urzędu skarbowego?
> Należy złożyć:
> 1) PIT 38 - zbycie papierów.
> 2) PIT 37+PIT0 - dla rozliczenia ulgi uczniowskiej.
> 3) Równocześnie złożyć odrębne pismo z prośbą o KOMPENSATĘ - czyli aby
> dopłatę PIT 38 pokryć nadpłatą z PIT 37.
Dziękuję za odpowiedź, a mam jeszcze pytanie to pismo z prośbą o kompensatę to napisać na normalnej kartce, a czy jest do tego jakiś wzór czy obojętnie jak to napisać i czy trzymać się szablonu czyli na górze z jednej strony dane osoby składającej a z drugiej urzędu skarbowego?