ulga na dziecko

Czech

Re: ulga na dziecko

Post autor: Czech »

Do mabar : tutaj nie decyduje matematyka tylko USTAWA
Kwota 3091 to kwota wolna od podatku natomiast kwota 3089 to LIMIT DOCHODU
który może uzyskać dziecko.Nie można w ten sposób żonglować kwotą wolną- to nie jest to samo.
Decydujący jest tutaj zapis art. 6 ust. 4 pkt 3 ustawy o pdof:
....ulga prorodzinna przysługuje na pełnoletnie dzieci, jeżeli nie osiągnęły DOCHODÓW w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali. Wysokość limitu wynika zatem z podzielenia kwoty zmniejszającej podatek w pierwszym przedziale skali podatkowej, a więc 556,02 zł przez stawkę podatku 18 proc. , w rezultacie kwota dochodu podlegającego u dziecka opodatkowaniu nie powinna przekroczyć 3089 zł.

gość

Post autor: gość »

czy dobrze rozumiem że limit dochodu dotyczy tylko dziecka pełnoletniego? Czyli na dziecko małoletnie nie obowiązuje ten limit?

Gość

Post autor: Gość »

Moja 23 letnia córa w ub roku kończyła studia i od października zaczęła staz ze srodków efs. Podpowiedzcie czy moge skorzystać z ulgi na dziecko? Podkreślam ze staż był ze srodków EFS i nie dostanie do rozlicznenia PIT bo od tych środków nie odprowadzany był podatek.

Z góry dziękuję za pomoc

Bartek

Post autor: Bartek »

Gość nr 1) tak kryterium dochodu dotyczy tylko pełnoletnich dzieci które nie otrzymywały zasiłku (dodatku) pielęgnacyjnego lub renty socjalnej,

Gość nr 2) Skoro nie miała dochodu to ulga się należy, do m-ca kiedy obroniła prace dyplomową włącznie :)

marbar

Post autor: marbar »

Przydreptałam odszczekać swoje zdanie na temat 3091.

Ma być 3089

art.6 ust 4
"...w łącznej wysokości przekraczającej kwotę stanowiącą iloraz kwoty zmniejszającej podatek oraz stawki podatku, określonych w pierwszym przedziale skali podatkowej..."

czyli 556,02 / 18 = 3089

Idę szukac następnych swoich wpisów w tym temacie......

Ps. Dzięki Czech za Twój upór - zmusił mnie do resetu

Zablokowany