UPO do p.MARCINA K.

janek

UPO do p.MARCINA K.

Post autor: janek »

Panie Marcinie mam do pana pytanie. korzystam z pana programu już kilka lat i jestem bardzo zadowolony . wypełniam pity całej rodzinie znajomym i kolegom z pracy
Do tej pory nie wysyłałem drogą elektroniczną bo się bałem i nie bardzo rozumiałem .
Teraz się odważyłem i niektóre posyłam bo to jest bardzo wygodne po co ma ktoś jechać
Do US tracić na bilet stać w kolejce jak tu kilka razy kliknę i już jest posłane . ale jestem
taki trochę niepewny czy to tam doszło,
wiem że takie rzeczy jak kwoty ulgi i inne zalezą
od dobrego wypełnienia i to raczej w miarę dobrze znam bo prowadzę działalność gospodarczą już od 15 lat i sam sobie prowadzę księgowość ale jeżeli chodzi o prace na
komputerze to jestem jeszcze daleko w tyle. Moje pytanie jeżeli mam potwierdzenie UPO i raport
wysyłki to mogę spać spokojnie .
drukuje je sobie i zapisuje ale z tym zapisywaniem to nie
bardzo wiem czy dobrze robię . zapisuje je sobie moje dokumenty i przypisuje im imię i
nazwisko podatnika żeby wiedzieć czyje to .bo na początku nic nie przypisywałem to nic nie
wiedziałem czyje to jest dopiero po NIP może to program sam robi ale ja nie wiem gdzie
po drugie p. Marcinie a czy nie dało by się w oknie : otwórz zapisane : gdzie jest nazwisko imię i pesel przypisać np. wysłany . kreatora drukarki jestem bardzo zadowolony drukowanie
stron już mam opanowane pan nam tak dogodził czytelnie i zrozumiale że jeżeli by jeszcze
drukarka sama kartki obróciła to już bym nic nie musiał robić proszę mi coś podpowiedzieć
na chłopski rozum .

życzę panu i całej ekipie zdrowia i nie zapominajcie o nas tych starszych niedouczonych przy
doskonaleniu programu

M.K.

Re: UPO do p.MARCINA K.

Post autor: M.K. »

Witam serdecznie,

Jeśli program PITy2010 odbiera status 200 to oznacza, że zeznanie dotarło do urzędu, a jego treść jest poprawna. Można porównać tę sytuację do oddania pit-a papierowego w urzędzie, gdy Pani z okienka pobieżnie sprawdzi poprawność danych i przystawi pieczątkę.

"drukuje je sobie i zapisuje ale z tym zapisywaniem to nie bardzo wiem czy dobrze robię"

Czy chodzi o zapisywanie UPO na dysku?

Wystarczy wydrukować UPO z Acrobat Readera i nie ma potrzeby jego zapisywania na dysku. Wszelkie dane odebrane od e-deklaracji jako potwierdzenie nadania program PITy zapamiętuje razem z zeznaniem. Zapamiętuje numer ID, status a także UPO w wersji "zakodowanej".

Samą wysyłkę mam zamiar zrealizować prościej gdzie będzie dostępna lista wszystkich wysłanych zeznań.

Cieszę że nowe okno wydruku zyskało Pana uznanie. Ta opcja programu pokazuje kierunek zmian jaki chcę uzyskać, tj. zwiększenie funkcjonalności i uproszczenie obsługi.

Zablokowany