Czy dojazdy do pracy można odliczyć każdemu kto pracuje poza miejscem zamieszkania???
Czy ten ktoś musi się w razie późniejszej kontroli okazywać jakimiś biletami czy czymś takim? Pytam ponieważ nadal jest bardzo wielu pracodawców, którzy tego nie uwzględniają przy wystawianiu pit 11 gdyż twierdzą, że dana osoba dojeżdża do pracy np rowerem...
dojazdy
Re: dojazdy
pracodawca powinien dostać na piśmie informację od pracownika, że jego miejsce zamieszkania połozone jest poza miejscowością, w której znajduje się zakład pracy.
Na tej podstawie pracodawca uwzględnia podwyższone koszty uzyskania (zgodnie z ustawą, art.22 ust. 2)
Pracownik może nawet chodzić do pracy pieszo, może jeździć rowerem, na rolkach czy balonem.
No i dalej z ustawy:
ust.11. Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.
(..)
ust. 13. Przepisów ust. 2 pkt 3 i 4 oraz ust. 11 nie stosuje się w przypadku, gdy pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdu do zakładu pracy, z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu
Na tej podstawie pracodawca uwzględnia podwyższone koszty uzyskania (zgodnie z ustawą, art.22 ust. 2)
Pracownik może nawet chodzić do pracy pieszo, może jeździć rowerem, na rolkach czy balonem.
No i dalej z ustawy:
ust.11. Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.
(..)
ust. 13. Przepisów ust. 2 pkt 3 i 4 oraz ust. 11 nie stosuje się w przypadku, gdy pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdu do zakładu pracy, z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu
...bo tak szczerze mówiąc to ja te dojazdy doliczam każdemu, kto pracuje poza miejscem zamieszkania(tzn tym osobom, którym pracodawca tego nie uwzględnił), a tak na dobrą sprawę to nie wiem czy te osoby dostarczyły swojemu pracodawcy takowe pismo(raczej nie). Czy te osoby mogą mieć jakieś z tego powodu problemy???
pod warunkiem, że - tu patrz na ust.13
czyli jeżeli znajomy dojeżdżał sobie do pracy rowerem czy własnym samochodem (praca poza miejscem zamieszkania), nie dostarczył swojemu pracodawcy pisma, o którym była mowa a w kup ma kwotę za 8 m-cy 890, 00-tzn, że nie można mu doliczyć dojazdów?
to znaczy, że w tym wypadku spokojnie podwyższa sobie koszty uzyskania do 139,06 m-cznie
Chyba, że pracodawca w jakiś sposób mu zwraca koszty dojazdów (np. daje służbowy samochód).
Chyba, że pracodawca w jakiś sposób mu zwraca koszty dojazdów (np. daje służbowy samochód).
pracodawca nie zwraca mu żadnych kosztów dojazdu ani też nie daje służbowego samochodu
Dzięki w takim razie jestem uspokojona...bo jak już zaczęłam czytać o tych biletach w dodatku tym ustawowym językiem napisane to normalnie przez chwilę zgłupiałam
Dzięki w takim razie jestem uspokojona...bo jak już zaczęłam czytać o tych biletach w dodatku tym ustawowym językiem napisane to normalnie przez chwilę zgłupiałam