Witam mam pytania,
1.córka od pażdziernika 2009 otrzymuje stypendium w wysokości 1000,zł miesięcznie (stypendium w ramach programu studia zamawiane przez Unię Europejską ) , w związku z tym pytanie a)czy mogę w takim przypadku odliczać ulgę prorodzinną w PIT b) czy córka musi również się z tych pieniedzy rozliczyć tzn złozyc PIT i odprowadzić podatek.
2.druga córka otrzymuje kredyt studencki w wysokości 600 zł miesięcznie i również z tym związane pytanie a)czy mogę w takim przypadku odliczać ulgę prorodzinną w PIT ; b) czy musi również się z tych pieniedzy rozliczyć tzn złozyc PIT i odprowadzić podatek.
dziękuję
Studia zamawiane - podatek
Re: Studia zamawiane - podatek
Stypendia rządowe współfinansowane przez Unię Europejską np. w ramach Europejskiego Funduszu
Społecznego są zwolnione z podatku i takiego dochodu nie wykazuje się w zeznaniu rocznym. Jako, że stypendium dziecka jest wolne od podatku rodzice mogą odliczać ulgę prorodzinną.
Kwoty wypłacane przez bank w ramach kredytu studenckiego nie są dochodem więc nie mogą być opodatkowane. Są to transze kredytu, które trzeba będzie w przyszłości oddać do banku. Otrzymana kwota takiego kredytu nie wpływa na prawo rodziców do ulgi na wychowanie dzieci.
Społecznego są zwolnione z podatku i takiego dochodu nie wykazuje się w zeznaniu rocznym. Jako, że stypendium dziecka jest wolne od podatku rodzice mogą odliczać ulgę prorodzinną.
Kwoty wypłacane przez bank w ramach kredytu studenckiego nie są dochodem więc nie mogą być opodatkowane. Są to transze kredytu, które trzeba będzie w przyszłości oddać do banku. Otrzymana kwota takiego kredytu nie wpływa na prawo rodziców do ulgi na wychowanie dzieci.
Re: Studia zamawiane - podatek
ok , dziekuję
pozdro
pozdro