odprawa posmiertna i ekwiwalent za urlop
-
Kabba
odprawa posmiertna i ekwiwalent za urlop
witam dostałem pit 8c od pracodawcy mojej zmarlej w marcu żony w czesci D wpisane jest jako rodzaj przychodu "odprawa pośmiertna i ekwiwalent za urlop za żonę" kwota to niecala 1100 zł w jaki sposób ując to w moim rocznym zeznaniu podatkowym? nadmienie ze chce rozliczyc sie jesze wspolnie z żoną gdyż do marca otrzymywała z zus zasiłek chorobowy.
-
Czech
Re: odprawa posmiertna i ekwiwalent za urlop
Odprawa pośmiertna i ekwiwalent urlopowy to różne źródła przychodu.
Ta pierwsza jest zwolniona od podatku - nie ma obowiązku rozliczenia.
Ekwiwalent za urlop wypłacony rodzinie zmarłego pracownika po jego śmierci będą dla osób uprawnionych przychodem, który należy kwalifikować jako przychód z praw majątkowych (art. 18 ustawy o pdof). Pracodawca jest zobowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy, stosując stawkę podatkową 18%. Kwotę pobranej zaliczki pracodawca musi przekazać w terminie do 20. dnia następnego miesiąca na rachunek właściwego urzędu skarbowego.
Od wynagrodzenia i innych praw majątkowych wypłacanych po śmierci pracownika pracodawca jest zobowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy.
Po zakończeniu roku podatkowego pracodawca pobraną zaliczkę na podatek dochodowy wykazuje w deklaracji PIT-4R. Kwotę pobranych zaliczek musi także wykazać w imiennej informacji PIT-11, którą przekazuje osobie, która otrzymała świadczenie majątkowe po zmarłym pracowniku, oraz do urzędu skarbowego. Natomiast osoba uprawniona ma obowiązek wykazać uzyskany przychód z tytułu wynagrodzenia po zmarłym pracowniku w swoim zeznaniu podatkowym za dany rok.
Nie wiem jak się to ma do wystawionego pit8c na którym odprawę i ekwiwalent wrzucono do jednego "worka"
Powinien Pan otrzymać od pracodawcy żony pit 11 z rozliczonego ekwiwalentu , który w dalszej kolejności rozlicza PAN jako swój dochód w zeznaniu rocznym.
A żona z ZUS dostanie PIT z otrzymanego zasiłku.
Te dochody można rozliczyć na wspólnym PIT.
Sama odprawa pośmiertna jest zwolniona od podatku więc się jej nie rozlicza
Ta pierwsza jest zwolniona od podatku - nie ma obowiązku rozliczenia.
Ekwiwalent za urlop wypłacony rodzinie zmarłego pracownika po jego śmierci będą dla osób uprawnionych przychodem, który należy kwalifikować jako przychód z praw majątkowych (art. 18 ustawy o pdof). Pracodawca jest zobowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy, stosując stawkę podatkową 18%. Kwotę pobranej zaliczki pracodawca musi przekazać w terminie do 20. dnia następnego miesiąca na rachunek właściwego urzędu skarbowego.
Od wynagrodzenia i innych praw majątkowych wypłacanych po śmierci pracownika pracodawca jest zobowiązany do pobrania zaliczki na podatek dochodowy.
Po zakończeniu roku podatkowego pracodawca pobraną zaliczkę na podatek dochodowy wykazuje w deklaracji PIT-4R. Kwotę pobranych zaliczek musi także wykazać w imiennej informacji PIT-11, którą przekazuje osobie, która otrzymała świadczenie majątkowe po zmarłym pracowniku, oraz do urzędu skarbowego. Natomiast osoba uprawniona ma obowiązek wykazać uzyskany przychód z tytułu wynagrodzenia po zmarłym pracowniku w swoim zeznaniu podatkowym za dany rok.
Nie wiem jak się to ma do wystawionego pit8c na którym odprawę i ekwiwalent wrzucono do jednego "worka"
Powinien Pan otrzymać od pracodawcy żony pit 11 z rozliczonego ekwiwalentu , który w dalszej kolejności rozlicza PAN jako swój dochód w zeznaniu rocznym.
A żona z ZUS dostanie PIT z otrzymanego zasiłku.
Te dochody można rozliczyć na wspólnym PIT.
Sama odprawa pośmiertna jest zwolniona od podatku więc się jej nie rozlicza
Jeśli można coś radzić - ja zwróciłabym się do płatnika o skorygowanie tego PIT-8C, tzn. usunięcie z niego wartości otrzymanej odprawy pośmiertnej, bo niesłusznie się tam znalazła.
Faktycznie płatnik popełnił błąd, bo od ekwiwalentu miał obowiązek pobrać zaliczkę na podatek.
Faktycznie płatnik popełnił błąd, bo od ekwiwalentu miał obowiązek pobrać zaliczkę na podatek.
-
Kabba
ponownie wracam do tematu po telefonie do firny wysyawiajacej pit 8c uzyskalem infoemacje ze to pomylka z ich strony zostala mi podana kwota ekwiwalentu za urlop z informacja ze ja mam od tego zaplacic podatek wpisac to w inne zrodla na moim picie a us nie powinien sie czepiac. co w tym przypadku powinieniem zrobic i na jakim picie sie rozliczyc?
nie daj się zbyć, firma musi skorygować ten PIT, ty nie możesz rozliczać się na podstawie telefonicznej informacji
poprawiony PIT muszą też przesłać do twojego US
poprawiony PIT muszą też przesłać do twojego US