Koszty uzyskania przychodu - bilety imienne

annna

Koszty uzyskania przychodu - bilety imienne

Post autor: annna »

Dostałam z zakładu pracy rozliczenie kosztów biletów za dojazdy do pracy , które przedstawia się następująco
np. 35zł odpłatność za bilet potrącany z mojego wynagrodzenia, 260 zł "dopłata zakładu do biletu za dojazd do pracy doliczona do przychodów opodatkowanych pracownika w roku podatkowym" razem jest 290 zł .Mam pytanie czy mogę w rozliczeniu rocznym przyjąć koszty uzyskania 290x12m-cy? .
Zastanawiam się nad kwotą 260? Bardzo proszę o podpowiedz.
Ania

Czech

Re: Koszty uzyskania przychodu - bilety imienne

Post autor: Czech »

czy dobrze rozumiem, że pieniądze, które dostałaś od zakładu (260) chcesz potraktować jako koszty dojazdu ???

marbar

Post autor: marbar »

art.22

11. Jeżeli roczne koszty uzyskania przychodów, o których mowa w ust. 2, są niższe od wydatków na dojazd do zakładu lub zakładów pracy środkami transportu autobusowego, kolejowego, promowego lub komunikacji miejskiej, w rocznym rozliczeniu podatku koszty te mogą być przyjęte przez pracownika lub przez płatnika pracownika w wysokości wydatków faktycznie poniesionych, udokumentowanych wyłącznie imiennymi biletami okresowymi.

(..)

13. Przepisów ust. 2 pkt 3 i 4 oraz ust. 11 NIE STOSUJE SIĘ w przypadku, gdy pracownik otrzymuje zwrot kosztów dojazdu do zakładu pracy, z wyjątkiem, gdy zwrócone koszty zostały zaliczone do przychodów podlegających opodatkowaniu.

annna

Post autor: annna »

Dziękuję!

Zablokowany