Mam takie pytanie dotyczącą okresów rozliczeniowych za internet.
W rozliczeniu za 2009 rok ująłem część faktury zapłaconej w styczniu 2010 roku. Okres rozliczeniowy przypadał od 10.12.2009 do 09.01.2010. W poprzednim rozliczeniu opłatę za ostatni okres, którą sam obliczyłem( za 22 dni), dodałem do poprzednich okresów( użytkowanie internetu od 18.02.2009), ale nie wim czy dobrze to rozliczyłem. Proszę o pomoc( i ewentualnie co mogę zrobić ?).
INTERNET-okresy rozliczeniowe
Re: INTERNET-okresy rozliczeniowe
odliczeniu podlega wydatek poniesiony, co oznacza że faktura zapłacona w 2010 (bez względu na okres, którego dotyczy) podlega odliczeniu w rozliczaniu roku 2010.
Za dużo odliczyłeś w 2009.
Pewnie to grosze?
Prawidłowo należałoby to skorygować
Duża kwota?
Za dużo odliczyłeś w 2009.
Pewnie to grosze?
Prawidłowo należałoby to skorygować
Duża kwota?
-
pik
To kwota 34,70 zł. Jak należałoby to skorygować? Czy będą jakieś komplikacje i konsekwencje tego błędu?
34,70 z rachunku czy już podatku?
Jak skorygować?
sporządza się prawidłowe zeznanie za tamten okres (rok), z zaznaczeniem, że to korekta i pisze się króciutkie wyjaśnienie czego korekta dotyczy (błędnie wyliczonej kwoty odliczenia za korzystanie z sieci Internet).
KOnsekwencje?
W razie kontroli konieczność skorygowania błędnego zeznania, wpłata zawyżonej kwoty zwrotu podatku plus odsetki, czasem coś z kks, ale raczej nie w Twoim przypadku
Jak skorygować?
sporządza się prawidłowe zeznanie za tamten okres (rok), z zaznaczeniem, że to korekta i pisze się króciutkie wyjaśnienie czego korekta dotyczy (błędnie wyliczonej kwoty odliczenia za korzystanie z sieci Internet).
KOnsekwencje?
W razie kontroli konieczność skorygowania błędnego zeznania, wpłata zawyżonej kwoty zwrotu podatku plus odsetki, czasem coś z kks, ale raczej nie w Twoim przypadku
-
pik
Dziękuje bardzo za odpowiedź.34,70 z rachunku.
Mam jeszcze tylko pytanie: ile trzeba dopłacić za tę korekte w tym momencie? Czy tylko tą zawyżoną kwotę, czy jeszcze odsetki?
Mam jeszcze tylko pytanie: ile trzeba dopłacić za tę korekte w tym momencie? Czy tylko tą zawyżoną kwotę, czy jeszcze odsetki?
od 35 zł, odliczenia jest jakieś 7 zł.
Odsetki od tego to grosze
sprawdź tutaj to kalkulator odsetkowy
http://www.bankier.pl/firma/podatki/nar ... podatkowy/
odsetek poniżej 6,60 się nie płaci
Odsetki od tego to grosze
sprawdź tutaj to kalkulator odsetkowy
http://www.bankier.pl/firma/podatki/nar ... podatkowy/
odsetek poniżej 6,60 się nie płaci