Wynagrodzenie członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej
-
pawerski
Wynagrodzenie członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej
Witam. Od kilku lat pełnię funkcję członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej i z tytułu wynagrodzenia jest mi wystawiany PIT-8C. Za 2009 r. wypełniłem kwotę wynagrodzenia w PIT-37-wiersz 3, pozycja 47 - "Działalność wykonywana osobiście". US. tego nie zanegował. Ostatnio czytałem różne interpretacje, że należy wpisać przychód w wierszu "Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 4" dla PIT-37, natomiast w kilku kreatorach rozliczeń program domyślnie wygenerował PIT-36 zamiast 37. Czy z uwagi na to, że Wspólnota Mieszkaniowa nie posiada osobowości prawnej należy pozostać przy PIT-37?
Re: Wynagrodzenie członka zarządu wspólnoty mieszkaniowej
dochody wykazane w pit8C w częsci D powinno się rozliczyć w pit-36 pozycja "Inne źródła". Tak jest prawidłowo wg ustawy.
Urzedy skarbowe jednak czasami przymykają oko jeżeli ktoś złoży pit 37 gdyż sposób rozliczenia jest taki sam tylko więcej lasów trzeba wyciąć ;-)
Także jeżśeli chcesz spać spokojnie i na 100% nie być z tego powodu wzywanym do US to rozlicz się na pit 36.
Urzedy skarbowe jednak czasami przymykają oko jeżeli ktoś złoży pit 37 gdyż sposób rozliczenia jest taki sam tylko więcej lasów trzeba wyciąć ;-)
Także jeżśeli chcesz spać spokojnie i na 100% nie być z tego powodu wzywanym do US to rozlicz się na pit 36.