DoliczyłamDojazdyDochódZmniejszył się i nie przekracza 3091
DoliczyłamDojazdyDochódZmniejszył się i nie przekracza 3091
Czy rodzice mogą skorzystać z ulgi na syna, który uczył się do czerwca następnie do końca sierpnia miał praktyki szkolne a w październiku podjął pracę zarobkową ?
Na pitach z praktyk i od drugiego pracodawcy łącznie dochód przekracza 3091zł, ale kiedy zwiększyłam kup doliczając dojazdy na praktyki i do pracy (czego nie uwzględnił pracodawca), dochód ten zmniejszył się do 2945 zł. Czy w związku z tym rodzice mogą skorzystać z ulgi na tego syna?
Przepraszam, że się powtarzam, ale to taka trochę nietypowa sytuacja i już sama nie wiem jak mam policzyć?
Na pitach z praktyk i od drugiego pracodawcy łącznie dochód przekracza 3091zł, ale kiedy zwiększyłam kup doliczając dojazdy na praktyki i do pracy (czego nie uwzględnił pracodawca), dochód ten zmniejszył się do 2945 zł. Czy w związku z tym rodzice mogą skorzystać z ulgi na tego syna?
Przepraszam, że się powtarzam, ale to taka trochę nietypowa sytuacja i już sama nie wiem jak mam policzyć?
-
Czech
Re: DoliczyłamDojazdyDochódZmniejszył się i nie przekracza 3091
kalkulator w dłoń - potrzebne błogosławieństwo ?
po prostu nie jestem pewna którą kwotę dochodów biorą pod uwagę w urzędzie skarbowym : czy tę na pitach 11 czy tę którą sama obliczyłam z dojazdami w pit 37, czyli mogę odliczać rodzicom tę ulgę?
-
Czech
w jakiej pozycji PIT 11 wpisany jest przychód z praktyki ?
-
Czech
No i dobrze.
Koszty przysługują za każdy przepracowany miesiąc - nawet gdy pracodawca ich nie wpisze.
Nie przekroczono limitu więc - za miesiące nauki przysługuje ulga na dziecko - I-VIII.
Koszty przysługują za każdy przepracowany miesiąc - nawet gdy pracodawca ich nie wpisze.
Nie przekroczono limitu więc - za miesiące nauki przysługuje ulga na dziecko - I-VIII.
wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
"Koszty przysługują za każdy przepracowany miesiąc - nawet gdy pracodawca ich nie wpisze."
Tak, tylko trzeba WIEDZIEĆ na pewno, czy uczen nie miał w okresie wakacji np. urlopu bezpłatnbego (pełny m-c), ponieważ przepisy kodeksu pracy nakazują mu takiego udzielić (na żądanie ucznia).
Za m-c bezpłatnego, koszty uzyskania nie przysługują.
Iloncia zatem musisz się dowiedzieć wszystkiego dokładnie, zanim zasiądziesz do pomocy znajomym.
Żeby pomoc nie okazała się niedźwiedzią przysługą
Tak, tylko trzeba WIEDZIEĆ na pewno, czy uczen nie miał w okresie wakacji np. urlopu bezpłatnbego (pełny m-c), ponieważ przepisy kodeksu pracy nakazują mu takiego udzielić (na żądanie ucznia).
Za m-c bezpłatnego, koszty uzyskania nie przysługują.
Iloncia zatem musisz się dowiedzieć wszystkiego dokładnie, zanim zasiądziesz do pomocy znajomym.
Żeby pomoc nie okazała się niedźwiedzią przysługą