ulga rehabilitacyjna oraz działalność gospodarcz?

iska

ulga rehabilitacyjna oraz działalność gospodarcz?

Post autor: iska »

Ulga rehabilitacyjna - czy trzeba mieć na to dokumenty tzn. r-ki za paliwo a jak ktoś nie ma samochodu to nie może skorzystać z tej ulgi ?? (takie jest moje zdanie)

Sorki za te pyt. ale zupełnie zgłupiałam - ktoś chcę skorzystać z tej ulgi chociaż nie spełnia warunków tzn nie jest właścicielem ani współwłaścicielem samochodu - jak powiedziałam że nie można - a on na to przecież zawsze mnie tak rozliczała księgowa ni nic nie mówiła że to błąd ???????

• wydatki na samochód - używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł

Działalność gospodarcza - ulga na dzieci można odliczyć - bo razem z małżonkiem nie można się rozliczać tak ?

marbar

Re: ulga rehabilitacyjna oraz działalność gospodarcz?

Post autor: marbar »

zapisy ustawy są jednoznaczne - samochód MUSI stanowić własnośc lub współwłasność osoby niepełnosprawnej.

marbar

"czy trzeba mieć na to dokumenty tzn. r-ki za paliwo a jak ktoś nie ma samochodu to nie może skorzystać z tej ulgi ??"

Tu wklejam zapis z ustawy:

7d. Warunkiem odliczenia wydatków, o których mowa w ust. 7a, jest posiadanie przez osobę, której dotyczy wydatek:

1) orzeczenia o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności, określonych w odrębnych przepisach, lub

2) decyzji przyznającej rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową albo rentę socjalną, albo

3) orzeczenia o niepełnosprawności osoby, która nie ukończyła 16 roku życia, wydanego na podstawie odrębnych przepisów
---

ust.7c (..)
na żądanie organów podatkowych lub organów kontroli skarbowej podatnik jest obowiązany przedstawić dowody niezbędne do ustalenia prawa do odliczenia, w szczególności:

1) wskazać z imienia i nazwiska osoby, które opłacono w związku z pełnieniem przez nie funkcji przewodnika;

2) okazać certyfikat potwierdzający status psa asystującego;

3) okazać dokument potwierdzający zlecenie i odbycie niezbędnych zabiegów leczniczo-rehabilitacyjnych

marbar

to ostatnie zdanie musisz im wytłuścić

Rachunków za paliwo nie trzeba, ale trzeba miec zlecenia na zabiegi (niezbędne) rehabilitacyjne.
US potrafi sobie z tym poradzić. Sprawdzą ilość zabiegów, odległość od miejsca zamieszkania i gotowe.

marbar

"a on na to przecież zawsze mnie tak rozliczała księgowa ni nic nie mówiła że to błąd ???????"

Cóż, albo księgowa nie wie wszystkiego, albo on jej przekazał niepełne informacje.

"Działalność gospodarcza - ulga na dzieci można odliczyć - bo razem z małżonkiem nie można się rozliczać tak ?"

Nie.
Lub tak.

Nie znam warunków brzegowych - tzn. jak opodatkowana działalność?

iska

Jest na ryczałcie !

marbar

Ryczałt wyklucza możliwość wspólnego rozliczenia się ze współmalżonkiem.
Mało tego - od ryczałtu nie mozna odliczyć ulgi prorodzinnej.
Ulgę tę odlicza się od podatku wyliczonego na zasadach ogólnych (wg skali), czyli np. z dg opodatkowanej wg skali, z dochodów z umowy o pracę, umowy zlecenia, o dzieło, z emerytury, renty........

iska

Dziękuję za pomoc

To forum to bardzo dobra sprawa , prawda DZIĘKUJĘ

Pozdrowionka

Zablokowany