PIT 40A i PIT 11A

cykacz

PIT 40A i PIT 11A

Post autor: cykacz »

Witam. Mam pytanie odnośnie matki samotnie wychowującej dziecko, która oprócz dochodu ze stosunku przacy otrzymywała rentę na syna za zmarłego ojca do 23-07-2010 (do osiągnięcia przez syna wieku pełnoletności). Syn dostał z zusu Pit 40A, a matka Pit 11A, dochód z renty jest podzielony na połowę na oby pitach. Czy matka może rozliczyć się jako samotnie wychowująca dziecko i skorzystać z ulgi pro-rodzinnej rozliczając Pit 11A, a w takim przypadku czy syn musiałby rozliczyć osobno Pit40A? Dodam że syn nigdzie nie pracuje i nie osiągnął zadnych dochodóww 2010 roku.
Za pomoc serdecznie dziękuję.

Czech

Re: PIT 40A i PIT 11A

Post autor: Czech »

samotnie wychowująca - TAK
ulga na dziecko - TAK cały rok - jeżeli dziecko po "18" spełnia warunki np.: dalej się uczy,
lub tylko 7 m-cy - jeżeli nie spełnia warunków
PIT 36+M (PIT 11A -renta dziecka)
PIT 40 A syna - nie trzeba sie rozliczać

Czech

Post autor: Czech »

PIT36+M+O oczywista89qn

marbar

Post autor: marbar »

nie wiedziałam, że ZUS dzieli kwotę, w przypadku osiągnięcia pełnoletności przez dziecko.
I dziwi mnie PIT 40A
Bo PIT 40 dostaje się w przypadku ujęcia w nim dochodów pełnego roku.
Inaczej wystawia się PIT 11.

Muszę się resetować?

cykacz

Post autor: cykacz »

Dziękuję za pomoc, ale dzwoniłem do urzędu skarbowego i udzielili mi informacji że rozliczenie powinno być na PIT37/O. Teraz mam wątpliwości, bo wiem że w urzędach też się mylą. Proszę o potwierdzenie.

marbar

jesli rodzic dolicza do swoich dochodów rentę dziecka - to rację ma Czech.
PIT 36 plus załącznik M

koleżanka

Post autor: koleżanka »

Ale jeśli rodzic tę rentę ma w PIT-11A na siebie to moim zdaniem nie musi wypełniać PIT-M , tylko traktuje ją jako swój dochód, a nie małolata, rozlicza się w PIT-37.
Jarząbku miły, ponoć człowiek uczy się aż do starości :)
Zawsze tak jest, że gdy dziecko pobierające rentę rodzinną kończy 18 lat nasz kochany ZUS traktuje go jako świadczeniobiorcę i jemu wypłaca i sporządza rozliczenie roczne, czyli tak jak w tym przypadku właśnie PIT-40A. Ten "typ" tak ma, i nie trzeba się sugerować zasadami wystawiania PIT-40 dla pracowników.
pozdrówka wieczorne :))

marbar

"Zawsze tak jest, że gdy dziecko pobierające rentę rodzinną kończy 18 lat nasz kochany ZUS traktuje go jako świadczeniobiorcę i jemu wypłaca i sporządza rozliczenie roczne, czyli tak jak w tym przypadku właśnie PIT-40A."

No właśnie - nie powinien ZUS w tym wypadku (ukończenie 18go roku zycia w trakcie roku) wystawić na pełnoletniego już dziecka PIT 40A z dochodami z renty z CAŁEGO roku?
Z dochodami z miesięcy sprzed ukończenia 18 lat łącznie?

Bo na jakiej zasadzie wystawiają PIT 40 A - zeznanie roczne?
Ono nie jest roczne, skoro z kilku miesięcy zaledwie.

Jeśli dzielą miesiącami nieletnimi (na rodzica) i letnimi (na dziecko) - to powinni w takim wypadku wystawić na obojga PIT 11 A

Czy ja czegoś nie kumam?

Idę w ustawę pdof...............

Gość

Post autor: Gość »

Witam,
zgadzam się , że Matka wypełnia PIT 36+PIT M+ PIT 0 na podstawie otrzymanego z ZUS PIT11 z renta syna do czasu pełnoletnosci.
A co z synem? jaki wypełnia PIT kiedy uczył się i nie pracował a jaki kiedy uczył się i pracował ale dochód uzyskany to jakies 1000 zł brutto.

Pozdrawiam,
D.

Wirus
Kontakt:

Post autor: Wirus »

tak tylko wtrące, że z tym ZUSem to różnie bywa. Mam z kolegą dokładnie taką samą sytuacje. Obaj pełnoletni, obaj pracujemy, obaj mamy rente rodzinną, obaj zgłosiliśmy w ZUSie podjęcie pracy i ja dostaje co roku pit 40A a kolega pit 11A. Żeby było śmieszniej to on ma zawsze spora niedopłatę podatku więc co roku przeklina ZUS w cholere. Sytuacja powtarza się już 3 rok z kolei. Także sami już głupiejemy jak to z tym ZUSem jest.

Zablokowany