śmierć żony

DIDI

śmierć żony

Post autor: DIDI »

witam mam pytanie wiem , że istnieje możliwość wspólnego rozliczenia nawet kiedy jedno z małżonków zmarło w ciągu roku podatkowego , podatnik zmarł 28-10-2010 i korzystali z odliczeń na niepracującą żonę czy za 2010 też mogą się tak rozliczyć ? dziękuję z góry za odopwiedz

marbar

Re: śmierć żony

Post autor: marbar »

rozjaśnij swój wpis, bo coś niejasne.

"wiem , że istnieje możliwość wspólnego rozliczenia nawet kiedy jedno z małżonków zmarło w ciągu roku podatkowego , podatnik zmarł 28-10-2010 i korzystali z odliczeń na niepracującą żonę czy za 2010 też mogą się tak rozliczyć ?"

naprawdę nie wiem o co Ci chodzi.

Bartek

Post autor: Bartek »

Jeżeli do tej pory rozliczali się razem (czyli mąż nie prowadził DG opodatkowanej ryczałtem,istniała wspólnota majątkowa) to maż może rozliczyć się razem ze zmarłą żoną.

marbar

Bartus, ale DIDI to wie przecież:

"wiem , że istnieje możliwość wspólnego rozliczenia nawet kiedy jedno z małżonków zmarło w ciągu roku podatkowego"

Bartek

Ale wie,że istnieje taka możliwość tylko nie wie czy w tym konkretnym przypadku można z niej skorzystać:)

marbar

a jaki to ten "konkretny wypadek"?

Bo ja naprawdę nie zrozumiałam tej treści

marbar

DIDI odezwij się

marbar

(oooo, Bartuś, jak ładnie posprzątałes te śmieci z forum. Gdzieś jest dziura, że tak włażą)

Bartek

marbar napisał(a) :
> a jaki to ten "konkretny wypadek"?
>
> Bo ja naprawdę nie zrozumiałam tej treści

Konkretny przypadek jest taki : żona przynajmniej od 31.12.2008 nie pracowała (za 2009 rozliczyli się razem,gdzie żona nie miała dochodów), żona zmarła 28-10-2010 i DIDI chce wiedzieć czy to,że żona nie miała dochodów w 2010 nie przeszkadza we wspólnym rozliczeniu męża ze zmarłą żoną :)

DIDI

Post autor: DIDI »

TAK nigdy nie pracowała i to mnie myli czy można z tej ulgi korzystać , jeszcze korzystali z ulgi na dziecko , która dalej przysługuje , a co z ulgą dla osób samotnie wychowujących ? dziękuję za zainteresowanie

Zablokowany