Wcześniej zadałam pytanie może niezbyt czytelnie - mój syn pobiera rentę po zmarłym ojcu, uczy się i teraz podjął stałe zatrudnienie.Czy jego też obowiązuje limit zarobków chodzi mi o ZUS,CZY MUSI W ZAKŁADZIE PRACY powiedzieć, że pobiera rentę. JA jako matka samotnie wychowująca dziecko, jak również ulgi prorodzinnej chyba rozliczyć się nie mogę, bo syn w 2010 roku pracował trochę na umowę zlecenie. Jego przychód wyniósł 4 568,37-minus koszty uzyskania 912,37 =3656 zł. To chyba nie mogę rozliczyć się
1. matka samotnie wychowująca dziecki
2. zastosować ulgi prorodzinnej
Dziękuję
RENTA I PODJĘCIE STAŁEJ PRACY
Re: RENTA I PODJĘCIE STAŁEJ PRACY
Pytanie było czytelne TEO (http://pit.dobry.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=3700)
W odpowiedzi dostałas tabele z kwotami, które powodują zawieszenia rent.
W odpowiedzi dostałas tabele z kwotami, które powodują zawieszenia rent.
". JA jako matka samotnie wychowująca dziecko, jak również ulgi prorodzinnej chyba rozliczyć się nie mogę, bo syn w 2010 roku pracował trochę na umowę zlecenie. Jego przychód wyniósł 4 568,37-minus koszty uzyskania 912,37 =3656 zł. To chyba nie mogę rozliczyć się
2. zastosować ulgi prorodzinnej"
Tak, dochód syna wykluczył możliwość skorzystania z ulgi prorodzinnej oraz z preferencyjnego rozliczenia się jako samotnie wychowującej dziecko
2. zastosować ulgi prorodzinnej"
Tak, dochód syna wykluczył możliwość skorzystania z ulgi prorodzinnej oraz z preferencyjnego rozliczenia się jako samotnie wychowującej dziecko
ze strony ZUS:
Graniczne kwoty przychodu dla 2010 r. wynoszą odpowiednio:
27 093,40 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 70% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2010 r.
50 316,10 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 130% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2010 r.
Graniczne kwoty przychodu dla 2010 r. wynoszą odpowiednio:
27 093,40 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 70% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2010 r.
50 316,10 zł - suma kwot przychodu odpowiadających 130% przeciętnych miesięcznych wynagrodzeń w 2010 r.
-
TEO
Dzięki Jarząbek.,wszystko już wiem, potwierdziłeś też moje wątpliwości
Jarząbek się cieszy, że pomógł
ale nie cieszy się ze złych wieści, które musiał przekazać
:(
ale nie cieszy się ze złych wieści, które musiał przekazać
:(